Dieta při průjmu

Příčiny průjmu jsou různé. Může se jednat o problém způsobený bakteriemi, viry, zkaženým jídlem, ale občas je to také jeden z projevů nějakého závažnějšího onemocnění, případně potíže s řídkou stolicí vyvolávají i vedlejší účinky některých léků. Bez ohledu na původ potíží, při léčbě průjmu hraje velmi významnou roli správná dieta.

Jedním ze základů diety při průjmu je správný pitný režim. Tělo přichází o velké množství tekutin, které je nutno pravidelně doplňovat, aby nedošlo k dehydrataci. Mělo by se vypít aspoň dva litry nějakého vhodného nápoje (neperlivá voda, slabší černý čaj případně některé bylinkové nálevy). Vyhnout bychom se měli čemukoliv sycenému, kávě, alkoholu a také ovocným nebo zeleninovým šťávám, které v první fázi průjmu mohou stav nemocného ještě zhoršit. Jak se situace bude zlepšovat, ve většině případů můžeme začít podávat i trochu hodně rozředěné šťávy (nedoslazované), jen by neměla být příliš kyselá. Pít bychom měli v pravidelných intervalech hodinu před nebo hodinu po jídle.

A jak by měl vypadat při průjmu příjem potravin? Na začátku bychom měli z diety vyřadit vše, co obsahuje velké množství vlákniny, čili vyhýbáme se syrovému ovoci, zelenině nebo celozrnnému pečivu. Vhodné také nejsou mléčné výrobky, tučná masa, uzeniny, polotovary, ořechy, čokolády a pikantní jídla. Jíst bychom měli pšeničné pečivo (nesmí být úplně čerstvé), rýži, drobnější těstoviny a piškoty. Většinou neuškodí ale dokonce může i pomoci povařená mrkev nebo jablko, ze syrového ovoce můžeme zkusit, jak náš organismus při průjmu zvládne banány.

Když už se náš stav začne zlepšovat, můžeme si jídelníček postupně obohacovat. Důležité je ale to slůvko postupně, lepší je vždy trochu počkat s odvážnými experimenty než riskovat, že se nám průjem spustí znova. Na začátku zavádíme nízkotučné mléčné výrobky (samozřejmě podmínkou je tolerance laktózy), můžeme přidat i trochu libového masa či málo tučných ryb (například vhodný je candát, treska nebo pstruh), ze zeleniny můžeme vyzkoušet okurku, salát, brambory, dýni nebo i loupané a zbavené peciček rajče. Z ovoce mohou být vhodné borůvky nebo meruňky. Někteří odborníci doporučují vyzkoušet i jak organismus snese citrusy. V této fázi organismus mohou organismus posílit i různé silné vývary připravené z přírodních surovin (bez použití bujónů a kořenících směsí). Potraviny vaříme nebo dusíme, dokud průjem nepřejde, vyhýbáme se smažení i pečení.

Pozor: pokud průjem nezmizí během dvou dnů, rozhodně bychom měli vyhledat konzultaci s odborníkem.