Domácí bezinková limonáda z květů

Bezinkové květy na slunci

Květy černého bezu mají velmi zajímavé léčivé vlastnosti. Pomáhají při nachlazení, horečkách, rýmě, posilují imunitu, zlepšují metabolismus, urychlují detoxikaci a dokonce zmenšují bolesti hlavy a jejich vůně uklidňuje. Při léčbě se nejčastěji používá čaj ze sušeného květu, ale v sezóně si můžeme připravit i další zajímavé nápoje. Klasikou je sirup, ale velmi dobrá je i domácí bezinková limonáda. Recept je snadný, skvěle osvěžuje a pravidelným popíjením jen prospíváme svému zdraví. Vyrábí se za studena.

Při přípravě bezinkové limonády se opravdu moc nezapotíme, bude to jen chtít trochu trpělivosti. Nejdříve si musíme někde natrhat patnáct velkých rozkvetlých květů černého bezu. Pro sběr vybíráme místo, které je pokud možno vzdálené od silnice a různých průmyslových zón. Bylinky se většinou trhá dopoledne, když sejde rosa a to samé se samozřejmě týká i sběru bezových květů. Doma úlovek rozložíme na noviny a necháme hodinku až dvě stát, abychom se zbavili hmyzu – případně různým broučkům ručně v odchodu pomůžeme. Někdo je oplachuje, ale pokud je sbíráme v opravdu čistém místě, nemá to moc smysl a navíc se připravujeme o část zdraví prospěšných látek obsažených v pylu.

No a nyní už přejděme k samotnému receptu na bezinkovou limonádu. Vezmeme si dva citrony nebo tři limetky, pokud jsou kupované v kvalitě bio čili neošetřované chemicky, tak je jen umyjeme a nakrájíme na plátky. V případě chemického ošetření bychom citrusové plody měli před krájením přinejmenším spařit a spíš ještě navíc oškrábat svrchní část kůry. V hrnci svaříme tři sta gramů cukru se třemi litry vody. Květy dáme do větší nádoby, přidáme nakrájené plátky vybraného citrusu, zalijeme vodou a přimícháme ještě dvě lžíce vinného octa. Všechno přikryjeme a odložíme na týden – po několika dnech by se měla začít objevovat pěna. Po týdnu se bezinková limonáda z květů přecedí do vyvařených lahví, zavíčkuje a uskladní do chladu. Pozor, lahve neplníme nadoraz a vybíráme takové, které můžeme dobře uzavřít. S postupem času nápoj více zraje a také se stává sušší (méně sladký).

Komu se nechce tak dlouho čekat, může si vyrobit bezinkovou limonádu podle mírně ošizeného receptu. Má jinou chuť, ale je také dobrá a osvěžující. Stačí dát jen bezinkové květy, vymačkané citrony a cukr (někdo ji sladí medem) do dobře uzavíratelné nádoby, zalít minerálkou, uzavřít a odložit do druhého dne do chladu. Pak ji můžeme rovnou podávat.