Pampelišková limonáda

Mladé jarní květy na louce, ze kterých je výborná pampelišková limonáda

Pampeliška patří spolu s kopřivou k nejčastěji využívaným rostlinám při různých formách detoxikace neboli očisty organismu. Tradičně se z ní připravuje čaj a různé sirupy i medy, ale velmi chutná je i pampelišková limonáda. Její příprava není nijak náročná, jen se musíme připravit na to, že nám zabere trochu času. Ale výsledek za to stojí.

Na recept bychom si měli nasbírat kolem dvou set gramů čerstvé pampelišky. Při výrobě lze použít i listy a kořeny, ale nejchutnější pampelišková limonáda je jen čistě z květů – na druhou stranu s kořeny je pro detoxikaci účinnější. Bylinku sbíráme pokud možno někde dál od civilizace na co nejméně prašném místě. Také by to neměla být oblíbená destinace pejskařů. Květy zbavené stonků po přinesení domů ještě rozložíme na noviny, aby se z nich vystěhovali všichni nežádoucí hmyzí nájemníci (pokud možno si jejich „broukůprostost“ hlídáme už při sběru). Pokud připravujeme limču i z listů a kořenů, tak ty velmi pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

Oloupeme si dvě stě gramů zázvoru a nakrájíme ho na tenké plátky. Vložíme ho s připravenou pampeliškou do hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citronu, vše zalijeme čtyřmi litry vody a povaříme patnáct minut. Tekutinu slijeme a vmícháme to ní necelou sklenici cukru (v receptu lze použít i med, ten ale vmícháváme až po částečném vychladnutí pampeliškového odvaru). Do vlažného základu ještě vymačkáme šťávu z jednoho citronu, vše přikryjeme gázou nebo nějakým kusem látky a necháme tři až pět dnů kvasit (v této fázi lze přidat trochu droždí nebo kvasnic, pro urychlení kvašení, ale není to vyloženě nutné). Po uplynutí této doby téměř hotovou limonádu přelijeme do lahví – pod víčkem necháme pár centimetrů volných – a uskladníme do lednice. Přibližně po dalších třech až pěti dnech by měla být hotová. Uchováváme ji v chladu a ve tmě.

Pampelišková limonáda se podává vychlazená. Pro lepší detoxikační efekt použijeme raději recept s medem – za tímto účelem pijeme dvě deci třikrát denně po dobu jednoho týdne. Samozřejmě pít ji můžeme i jen tak jako příjemně osvěžující nápoj.