Domácí zázvorová limonáda – tři recepty

Neoloupaný kořen zázvoruZázvor je doslovně nabitý různými zdraví prospěšnými látkami. V léčení ho nejčastěji používáme jako sirup a nebo přidáváme nakrájený či nastrouhaný kořen do různých čajů, které podáváme převážně při nachlazení a chřipkách. Kromě přímé léčby ho lze využít i na posílení imunity. Na to se nám hodí i domácí zázvorová limonáda, jejíž osvěžující chuť si vychutnáme hlavně během parných letních dnů.

Na první recept budeme potřebovat přibližně dvacet pět plátků čerstvě nakrájeného zázvoru, dvě skleničky cukru, dvě skleničky čerstvě vymačkané citronové šťávy a šest litrů vody. Vodu nalijeme do velkého hrnce, přidáme cukr i zázvor a pořádně vše rozmícháme. Tekutinu uvedeme do varu, odstavíme, přecedíme nebo vylovíme kousky kořene (pokud jsme je hezky nakrájeli na věší kousky, tak by to mělo být jednodušší) a po částečném vychladnutí vmícháme citronovou šťávu. Nakonec se ještě zázvorová limonáda musí nechat vychladit v lednici. Je dobré také její část odebrat a zmrazit, abychom nápoj zbytečně neředili obyčejnými kostkami ledu.

Druhý recept kombinuje sílu a chuť zázvoru a rebarbory, ale z důvodu druhé suroviny je bohužel hodně sezónní. Připravíme si půl kilogramu rebarbory, tři centimetry kořene, tři skleničky vody, cukr nebo med a citronovou šťávu. Rebarboru očistíme a nakrájíme, oloupaný zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Vše zalijeme vodou, uvedeme do varu, stáhneme plamen a pod pokličkou vaříme deset minut. „Vývar“ přecedíme a podle vlastní chuti doladíme cukrem (nebo medem) a citronovou šťávou. Základ na zázvorovou limonádu necháme vychladit a nakonec ještě promícháme s přibližně jedním litrem ledové sodovky či minerálky.

Poslední recept se připravuje na studeno a tím pádem v sobě zachovává nejvíce zdraví prospěšných látek, cenou za to je o něco méně výrazná zázvorová chuť, ale někdo přesně takový jemnější nápoj preferuje. Z citronu oškrábeme či ostrouháme žlutou část kůry a nakrájíme ho na plátky. Oloupaný kousek zázvoru nakrájíme na tenké plátky – budeme potřebovat přibližně vrchovatou lžíci. Zázvor, hrstku čerstvých mátových lístků a trošku rozmarýnu rozmícháme s čtvrt sklenkou cukru a případně trochu hmoždířovou paličkou nadrtíme. Do džbánku vymačkáme půl citronu, zalijeme ho přibližně pěti skleničkami studené vody (někdo má raději slabší a dává šest až sedm, vodu lze přidat i na konci) a pak přidáme zázvorovo-bylinkovou směs a další čtvrt sklenky cukru. Všechno pořádně rozmícháme a dáme do lednice na hodinu vychladit. Deset minut před podáváním přidáme ještě nakrájený citron.