Domácí tyčinky musli

Pro mnoho lidí musli (jazykoví puristé odpustí, že je to bez přehláskování) je synonymem zdravé výživy. A tak si radostně kupují cokoliv s tímto názvem, bez ohledu na to, co takové jídlo ve skutečnosti obsahuje. Bohužel většinou jde o různé cukrové slepence, které ve skutečnosti nemají s kvalitními potravinami moc společného. Zvláště se to týká různých tyčinek. Ale i na to je rada. Kvalitní domácí musli tyčinky si můžeme vyrobit sami velmi snadno. A ty budou opravdu zdravé.

Budeme potřebovat skleničku ovesných vloček, čtyři lžíce sezamového semínka, půl skleničky mandlí nebo ořechů, kokosový olej a nějaký kvalitní med – tři lžíce od každého (vlastně to je jediné, čím by se dal recept pokazit, kdybychom místo dobrého medíku od včelaře použili nějaké žluté sladidlo ze supermarketu, které nese vznešený nápis, že je vyrobeno z jakési směsi z EU a mimo EU). Umeleme si nahrubo tuhé suroviny, čili vločky, semínko a mandle (výsledkem nemůže být prášek spíše jakási sekanina). Velmi pečlivě je promícháme. Ve teplé vodní lázni smícháme kokosový olej s medem – teplota by měla být kolem padesáti stupňů, víc je zbytečné a navíc by med začal ztrácet některé své vlastnosti. To vše nalijeme na připravenou směs rozmícháme a vložíme do nějakého pekáčku vyloženého pečícím papírem. Necháme v lednici přibližně hodinu zatuhnout, rozkrájíme na tyčinky a máme vlastně hotovo. Uchováváme v chladu.*

Někdo asi namítne, že tohle přece nemůže být stejné, jako ty kupované musli tyčinky, protože v nic jsou různé černé a křupavé kousky. Na první pohled to může vypadat, že taková námitka je oprávněná, ale na druhý už ne. Ty různé „kousky“ si tam můžeme přidat velmi snadno sami, recept na domácí tyčinky je jen základ, který lze libovolně obohacovat. Mezi nejobvyklejší dodatky k suché směsi patří různé nasekané ořechy, rozinky, krájené sušené ovoce, mletý kokos nebo libovolná semínka. Přidáváme přibližně skleničku a půl různě promíchaných dodatků a tím pádem také zvětšíme množství kokosového oleje a medu o dvě lžíce.

* jedinou nevýhodou těchto domácích musli tyčinek je to, že kokosový olej se rozpouští při teplotě překračující dvacet pět stupňů. Takže se například moc nehodí na letní výlety nebo jako svačina, kterou si budeme dávat v přetopené místnosti. Kokosový olej lze zastoupit například máslem, ale to se rozpouští ještě rychleji.