Hřebíčkový čaj proti bolestem i na uklidnění

Pomocí AI z nářadí Jetpacku vytvořený obrázek, na kterém je hřebíčkový čaj a rozsypané koření na stole.

Hřebíček obsahuje léčivé látky, které mají velmi dobré protizánětlivé účinky, působí antibakteriálně, uklidňuje a také pomáhá proti bolestem. Proto se ho také používá nejen jako koření při vaření nebo pečení, ale najde i docela široké uplatnění v domácí léčbě. V lékárničkách se můžeme setkat s hřebíčkovým olejem nebo tinkturou, ale zdraví prospěšné působení hřebíčku můžeme vyzkoušet velmi snadno také přípravou léčivého čaje.

Recept na hřebíčkový čaj

Čaj, či pro jazykové puristy nálev, připravíme jednoduše a doslovně během pár minut. Vezmeme si šest větších hřebíčků a nadrtíme je v hmoždíři. Přesypeme do hrnečku či sklenice a zalijeme přibližně čtvrt litrem vroucí vody. Necháme louhovat deset až patnáct minut pod pokličkou. Hřebíčkový čaj přecedíme a ještě teplý vypijeme. Chuť i účinky nápoje můžeme lehce vylepšit přidáním kousku čerstvého zázvoru, špetky skořice a nebo ho také lze trochu osladit medem. V některých situacích je lepší místo čaje použít odvar. V takovém případě zarovnanou lžíci koření zhruba nadrtíme, zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu a pomalu vaříme deset minut. Pak hrnec stáhneme z ohně a stále přikrytý necháme louhovat ještě čtvrt hodiny. Potom přecedíme a můžeme používat.

Na trávení, proti bolestem či na uklidnění

Spektrum účinků hřebíčkového čaje je docela široké. Pomáhá při trávení, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a také metabolismus. Zmírňuje potíže s pálením žáhy a nadýmáním. Eugenol, který je v hřebíčku ve velkém množství obsažen, má pozitivní vliv na regeneraci střevní sliznice a díky tomu pomáhá udržet náš trávicí trakt v dobré kondici.

Pokud máme problémy se stresem, horký hrnek hřebíčkového čaje nám výrazně vylepší psychickou kondici. Popíjení aromatického nápoje pomůže relaxovat mysl a uvolní nahromaděné napětí. Čaj na uklidnění popíjíme malými doušky a hlavně se snažíme co nejvíce inhalovat uvolňující se páru.

Eugenol má docela širokou škálu účinků. Mimo jiné působí jako kvalitní přírodní anestetikum. Čaj může přinést úlevu při bolestech ústní dutiny. Žvýkání hřebíčku nebo popíjení čaje pomáhá při problémech se zuby a dásněmi. Hodí se také při bolestech krku, hlavy a podle některých léčitelů může zmírnit nepříjemné pocity spojené s menstruací.

Nálev z hřebíčku se může hodit i během takzvaných chřipkových sezón. Obsahuje látky, které dokážou celkově posílit imunitu a zlepšit schopnosti organismu bojovat s viry a bakteriemi. Pokud do hřebíčkového čaje přidáme zázvor a med, tak s mírnou nadsázkou lze říci, že dokáže vyložené zázraky. A to hlavně z hlediska prevence či jako pomocník při zastavením prvních symptomů nějakého sezónního onemocnění.

Užívání a kontraindikace

Na zlepšení trávení, urychlení metabolismu a obecné posílení imunity stačí popíjet skleničku až dvě hřebíčkového čaje průběžně během dne. Proti stresu pijeme podle potřeb, ale neměli bychom to přehánět ani se sílou, ani s množstvím nápoje. Pokud ho chceme pít na okamžité uklidnění, tak důležitou roli hraje i inhalace horké páry. Pro lepší fungování a regeneraci celé trávicí soustavy léčitelé doporučují pít hrneček čaje každý den někdy po poledni po dobu jednoho týdne. V tomto týdnu bychom se také měli vyhýbat tučným, sladkým a průmyslově zpracovaným pokrmům.

Pozornější čtenáři možná nyní trochu znervózněli. O několik odstavců výše je také recept na hřebíčkový odvar, který se má hodit v některých specifických situacích. Ale zatím nikde nebylo ani slovo ohledně toho, o jaké situace by se mělo jednat. Tento lék se v lidové medicíně doporučuje jen ke kloktání při bolestech zubů, dásní nebo krku. Je o něco účinnější než klasický hřebíčkový čaj, ale příliš silný výluh může vyvolat nevolnost. Odvar také můžeme přilévat do koupelí proti pocení nohou.

Jako u většiny přírodních léků i u hřebíčkového čaje je dobré zachovat určitou opatrnost. Nic by se nemělo přehánět, přibližně tři skleničky denně by mělo být maximum, jinak riskujeme podráždění žaludku a nevolnost. Opatrní by měli být také lidé s vysokým tlakem, těhotné a kojící ženy a samozřejmě také každý, kdo pravidelně musí užívat nějaké léky. V takovém případě je vždy lepší nějakou pravidelnou konzumaci hřebíčku konzultovat nejdříve se svým lékařem.

Přidejte komentář