Jablečná šťáva se dá koupit bez větších problémů celoročně. Bohužel prodávané nápoje mají převážně různé vady. Buď chutnají spíše jako kompot, nebo je v nich zbytečně cukr, nebo jsou různě ředěné a navíc nikdy nevíme, jak kvalitní ovoce bylo při jejich výrobě použito. Proto, pokud máme přístup k jablkům a skladovací prostory, je dobré si vyrobit vlastní domácí šťávu na zimu. Chutná skvěle a navíc je plná vitamínů, ovocných kyselin a minerálů.
Recept je překvapivě jednoduchý a nevyžaduje nějaké přesné vážení ani dokonalé kuchařské znalosti. Jediné, co si musíme pořídit (například zapůjčit, jestli již doma nevlastníme), je odšťavňovač. Různé náhradní metody, jako strouhání a následné vymačkávání jablečné šťávy jsou příliš náročné a navíc hodně ztrátové, takže moc nemají smysl. Nachystáme si velké množství šťavnatějších jablek. Při prvních pokusech je rozumné dělat jednodruhovou jablečnou šťávu. Když už získáme zkušenosti, můžeme pak i odrůdy různě míchat a vytvářet si své vlastní originální kombinace. Ovoce umyjeme, zbavíme stopek a ohryzků a začneme odšťavňovat. Průběžně odstraňujeme vzniklou pěnu. Když máme už dostatek nápoje pro všechny připravené nádoby, vše slijeme do hrnce a necháme přejít varem (doslovně jen na minutku). Hrnec odstavíme a znovu posbíráme všechnu pěnu – kdybychom to neudělali, jablečná šťáva by pak měla nepříjemnou nahořklou chuť.
Nyní už jen vmícháme trochu cukru – má mít hlavně roli konzervantu, díky kterému nám nápoj vydrží ve sklepě či chladnější spíži celou zimu. Samozřejmě, pokud máme rádi hodně sladké nápoje a nebo jsme měli extrémně kyselá jablka, přisypeme ho více, ale pro uskladnění úplně stačí jedna zarovnaná lžíce na litr. Znovu tekutinu ohřejeme a vařící rozlijeme do připravených lahví (ty by měly být i s víčky vyvařené a suché), pořádně zavíčkujeme, případně ještě zalijeme víčko voskem, který znemožní jakýkoliv přístup vzduchu a šťávu můžeme uskladnit na zimu – vydržet by měla bez nejmenších problémů i dvě roční období. Pokud možno používáme skleněné lahve, jednak u pet lahví existují různá zdravotní rizika, jako například vylučování škodlivých látek a navíc je problém s naléváním vroucí tekutiny – vše bychom museli nalévat chladnější a ještě pasterizovat na přibližně sedmdesát stupňů.
A k čemu se nám jablečná šťáva hodí, kromě toho, že je to velmi chutný nápoj? Výrazně zlepšuje trávení, reguluje hladinu cholesterolu, dodává organismu mnoho potřebných látek, očišťuje játra i ledviny a také zlepšuje krvetvorbu.