Jak omezit rizika otravy jídlem

Otrava jídlem se může objevit v každém ročním období. Ale je fakt, že léto je obdobím, kdy se objevuje nejčastěji a to z mnoha důvodů. Mimo jiné je to z důvodu vyšší teploty, ale také jsou na vině například výlety do přírody spojené se stravováním a nebo čím dál tím oblíbenější grilování.

Přitom riziko otravy jídlem lze minimalizovat a nebo dokonce úplně eliminovat. A dá se říci, že nebude nás to stát ani korunu. Je samozřejmé, že je nutno dodržovat všechny základní hygienické návyky. Tudíž mýt si ruce po použití toalety a samozřejmě jak před jídlem, tak i před prací s jídlem. Musíme také pečlivě mýt a čistit potraviny a také dodržovat správný čas tepelné úpravy jídla. Pokud se chystáme na nějaký piknik v přírodě či na zahradě, nezapomeneme si vzít i mýdlo a dostatek vody i na mytí. V kuchyni je dobré používat více papírové utěrky a to i na otírání rukou.

Zvláštní pozornost bychom měli věnovat vajíčkům. Hlavně pokud vejce budeme později konzumovat v syrové podobě. Pokud je plánujeme vařit, tak je dobré je před vařením opláchnout a zbytek dokončí už vroucí vody. Pokud je budeme používat syrové, tak bychom je měli nejdříve omýt a poté na pět vteřin ponořit do vroucí lázně. Nezapomínejme je také přechovávat dále od potravin, které budeme konzumovat v syrovém stavu. Neměly by se jich dotýkat a to samé se týká i jiných znečištěných jídel (například zeleniny) a například také masa. Obecně je dobré potraviny, které jíme syrové, držet v samostatných uzamykatelných nádobách.

Důležitou prevencí před otravou jídlem je i nákup z ověřených zdrojů u kvalitních prodejců. Pokud máme zkušenost, že nějaký obchodník pravidelně podvádí, najděme si jiného i kdyby nás to mělo stát několik kroků navíc. Při nákupu velkou pozornost věnujeme datu trvanlivosti, v teplém období je lepší kupovat výrobky, které ještě „mají trochu času“ a je lepší se vyhýbat všem slevám, které jsou jen z důvodu končící trvanlivosti. Kromě trvanlivosti také zohledněme, v jakých podmínkách je ten či onen výrobek skladován. V létě či při teplotě překračující dvacet stupňů, je dobré omezit nákup uzenin (o mase ani nemluvě), vajec a mléčných výrobků, které jsou vystaveny přímému slunečnímu světlu a nejsou chlazené.

Je důležité pravidelně mýt nádobí, nic lépe v létě nevyvolá otravu  jídlem než použití špinavého talíře nebo příboru od minula, spojené s argumentací, že přeci byl náš, tak co to komu bude vadit. Bude a tím někým budete vy. Pracovní plochy a prkénka na krájení vždy ihned po ušpinění omyjeme.  Velkou pozornost věnujeme práci s masem, tam ihned po ukončení takovéto činnosti omýváme ruce, plochy a náčiní, které s ním bylo v kontaktu (masem jsou samozřejmě i ryby). Také si hlídáme, abychom vraceli rychle do lednice potraviny, které již nepoužíváme (a dáváme tam také uvařené nesnědené jídlo ihned po vychladnutí). Pokud něco rozmrazíme, tak to uvaříme co nejrychleji, rozhodně to znovu nezmražujeme. Při rozmrazování bychom neměli nechávat rozmrazovaný pokrm jen tak odkrytý na vzduchu, ideální je mikrovlnka. Jinak hrozí, že se na jídle usadí zbytečně velké množství bakterií – obecně, rozmrazování by mělo být co nejkratší. Pokud rozmrazujeme ve vodě, používáme studenou a tu také co půl hodiny vyměňujeme. Pokud plánujeme vařit z rozmrazovaného jídla později, nechme ho povolit v lednici – je to lepší než rozmrazit v mikrovlnné troubě a poté odložit do lednice. Nevaříme ze špatně rozmrazených potravin, protože zvláště u kratší tepelné úpravy  riskujeme, že teplota nezabije případné škodlivé  bakterie. Omezme zbytečné otevírání mrazáku i ledničky.