Ječné kroupy a zdraví

ječné kroupy - houbový kuba

Naši předkové ječné kroupy jedli velmi často. S postupem času ale jejich popularita začala hodně upadat, teprve v posledních letech se dá říci, že zažívají jistou renesanci a pomalu se vracejí zpátky na české stoly. A je to dobře, protože kroupy nejen obohatí náš jídelníček, ale navíc prospívají zdraví.

Ječné kroupy jsou dobrým zdrojem vitamínu E a také kyseliny listové. Kromě nich tam ještě najdeme nezanedbatelné množství vitamínů B1, B6 a PP. Z minerálů za zmínku určitě stojí železo, draslík, hořčík a zinek. Sto gramů suchých krup má přibližně tři sta kalorií (nesmíme ale zapomínat, že namáčením a následným vařením několikrát zvětší svou váhu i objem, takže na jednu přílohovou porci kalorií připadne výrazně méně). Je v nich přibližně šest procent vlákniny. Pravidelná konzumace ječných krup pomáhá zlepšit činnost naší oběhové soustavy, má blahodárný účinek na srdce, uklidňuje a zvyšuje naši schopnost zvládat stres, zlepšuje kvalitu rohoviny, urychluje metabolismus a také výrazně prospívá správnému fungování trávicí soustavy. Kroupy mají také mírně močopudné účinky a podle lidové medicíny zvyšují laktaci.

Základní příprava krup je velmi snadná. Zalijeme je přibližně trojnásobným množstvím vody a necháme na několik hodin odstát (někdo je vaří rovnou, ale chutnější jsou po nabobtnání). Doba varu by měla trvat dvacet až třicet minut, v půlce vaření je osolíme. Pak je můžeme použít jako přílohu, přidat do různých nádivek, karbanátků, směsí s mletým masem nebo z nich připravit něco na způsob rizota.

Asi nejtradičnějším kroupovým receptem v naší zemi je houbový  kuba, jehož přípravu zvládne opravdu každý. Na sádle nebo na nakrájené slanině (vegetariáni samozřejmě použijí nějaký rostlinný olej) osmažíme cibulku, pak k ní přidáme nakrájené houby (pokud máme sušené, je třeba je nejdříve minimálně na dvě hodiny namočit a ve vodě, ve které se namáčely, pak uvaříme kroupy), opepříme je, osolíme, posypeme troškou kmínu a přibližně deset minut je podusíme. Přidáme majoránku, utřený nebo prolisovaný česnek a vmícháme uvařené kroupy. Nakonec si ještě vymažeme pekáček, kubu do něj přeložíme a dáme na patnáct až dvacet minut zapéci do trouby. Hotovo, rychlé a chutné jídlo můžeme rovnou podávat.