Jedním z nejznámějších domácích léků na kašel a nachlazení je cibulový sirup. Obecně také víme, že tato zelenina je velmi zdravá a posiluje naši imunitu. Někdo ví i o jejích desinfekčních a močopudných účincích či o tom, že urychluje metabolismus a snižuje krevní tlak. Ale naše prabáby cibuli využívaly v domácí léčbě na nepřeberné množství různých neduhů. Podívejme se na některá již pozapomenutá doporučení.
1. na průjem se tradičně podával odvar z cibulových slupek. Dvě hrsti se zalévá litrem vody a vaří necelých deset minut. Lék podáváme několikrát denně, najednou se pije třetina skleničky.
2. cibulovou šťávu nemusíme jen sladit medem či cukrem a podávat během chřipek. Tradičně se tato tekutina (samozřejmě čistá čili bez cukru nebo medu) a nebo nastrouhaná cibulová kašička (namáčel se do ní nějaký hadřík) přikládala na různé vředy, bradavice, omrzliny, spáleniny, otoky po kousnutí hmyzem či dokonce i na rány.
3. prabáby využívaly cibuli i při zánětech střev a hemoroidech. Šťáva se míchala s teplou vodou v poměru jedna ku jedné a podávala po půl deci dvakrát denně.
4. cibulovou šťávu naši předkové používali i na šumění a bolesti v uších. Namáčeli nějaký malý klůcek do tekutiny a zasouvali ho do bolavého ucha.
5. cibule byla prospěšná i při různých migrénách a nepříjemných bolestech hlavy. V takové situaci se doporučovalo nastrouhat zeleninu na jemném struhadle, nanést ji na čelo a spánky, obalit si hlavu nějakým ručníkem, sednout si do tepla a nechat účinkovat přibližně deset minut – pokud léčbu dobře snášíme, lze ji prodloužit na dvacetiminutovku.
6. nastrouhaná cibule se přikládala na bolestivé klouby při různých revmatických onemocněních (také se doporučovala při bolestech zad a měla zrychlovat hojení různých zlomenin). Podobně jako u migrény se má ji nastrouhat na jemno, přiložit, zabalit a nechat v teple na poprvé deset až patnáct minut účinkovat, později při dobrém snášení léčbu prodlužujeme až na hodinu.
7. dá se využít i na vlasy. Suché a matné můžeme oživit odvarem ze slupek (stejně jako v první bodě připraveném ze dvou hrstí na litr vody), na řídký a nekvalitní vlasový porost se doporučovalo vtírání cibulové šťávy do pokožky na hlavě. Účinky se projevují až po několika týdnech.