Podbělový čaj z listů

podbělPodběl lékařský neboli latinsky tussilago farfara čili odháněč kašle s moučnými listy je bylinka, o níž můžeme najít zmínky již v antických lékařských spisech. Jeho léčivými účinky se zabýval například římský vědec Plinius a popsal je ve své impozantní přírodovědné encyklopedii Historia naturalis. Jak původní název této rostliny napovídá, nejčastěji se využívá při potížích s kašlem.  V naší zemi se často z kvítků podbělu vyrábí léčivý sirup, ale rozhodně za zmínku stojí i podbělový čaj, na jehož přípravu můžeme využít i listí.

Kde a jak podběl sbírat

Podbělu se dobře daří spíše na mokřejších místech.  Velmi často ho najdeme na okrajích řek a potoků. Rád má i příkopy u cest či vlhké okraje lesů. Pro domácí využití je rozumné vyrazit pro tuto bylinku někam dál od civilizace a prachu. Nejlepší je rozdělit sběr podbělu na dvě etapy. Nejdříve si vyjdeme na přelomu března a dubna na květ, který doma zpracujeme na léčivý sirup nebo ho můžeme přidat do jarních salátů a o nějaký čas později si dojdeme na stejné místo i pro listy. Ty totiž vyráží až po květu, navíc odkvetlý podběl se hůře poznává a hledá, proto je lepší jít na jistotu do míst, kde víme, že roste. Při sběru se chováme šetrně. Odstřiháváme jen část listů a pokud nijak neplánujeme využít oddenky, tak podběl rozhodně nevytrháváme. Tradičně se doporučuje vyrazit dopoledne a sbírat listy bylin poté, co opadne rosa.

Sušíme a vaříme

Nasbírané podbělové listí můžeme využít i čerstvé. Podobně jako květ ho lze přidat do salátů a nebo ho můžeme odšťavnit pro  jarní detoxikační kúry. Ale rozhodně stojí za to si část sběru nasušit na později, abychom si mohli připravovat čaj podle potřeb celoročně. Sušit podbělové listí můžeme pomalu v nějakém teplém a suchém místě a nebo celý proces urychlíme v troubě nebo sušičce. Jen musíme hlídat, aby teplota nepřesáhla čtyřicet stupňů. Správně vysušené listy by neměly zhnědnout. Přechováváme je v dobře uzamykatelných nádobách, do kterých nepronikne vlhkost.

Příprava podbělového čaje  je velmi snadná. Postupujeme podobně jako u jiných bylinkových nálevů. Vezmeme dvě lžičky sušené drogy, zalijeme je vařící vodou a necháme louhovat pod pokličkou přibližně deset minut. Nápoj bychom pro silnější účinky měli pít co nejteplejší. A k čemu čaj využít? Latinský název bylinky nám napoví nejlépe. Podbělový čaj je tradičním lékem, který se používá proti vlhkému kašli a při zánětech krku a ústní dutiny. Pomáhá odkašlávat, často se doporučuje i lidem, kteří v práci hodně namáhají hlasivky.