Sirup a jiné pochoutky z květů černého bezu

Rozkvetlý květ černého bezuČerný bez (lidově zvaný bezinky či roztomile kozičky) roste de facto všude kolem nás. Od máje do června okouzluje naše oči bohatým bílým květenstvím a velmi příjemnou vůní. To je také období, kdy bychom si měli trochu květů nasbírat a zařadit je na náš jídelníček či připravit sirup do domácí lékárničky. Prospějeme tím nejen svým chuťovým buňkám, ale podpoříme i imunitní systém a získáme dobrý lék proti nachlazení.

Jak je asi každému jasné, než se vrhneme do přípravy jakékoliv potraviny či nápoje z černého bezu, květy si musíme nejdříve nasbírat. Vyhledáme nějaké místo, kde není příliš mnoho prachu a které je pokud možno co nejdál od civilizace a jejích negativních dopadů na přírodu. Sbíráme pouze plně rozvinuté květy, pokud možno by na nich neměly být mšice. Nejlepší pro „sklizeň“ je dopoledne hned po oschnutí rosy. Pokud možno neořezáváme jen jeden keř, vyberme si jich několik a z každého ostrým nožem či nůžkami odeberme pouze dva tři květy.

1. recept na sirup z květů černého bezu připravovaný za studena – nachystáme si čtyřicet květenství, které napěchujeme do velké vyvařené a řádně vysušené sklenice (v nouzi nám ale může podobně posloužit i hrnec). Z jednoho litru vody a kilogramu cukru svaříme hustý sirup, který po vychladnutí nalijeme na květy. Vybranou nádobu přikryjeme a odložíme na deset dnů – denně vše promícháme sterilní lžící. Nakonec už jen hotový sirup z květů přecedíme a rozlijeme do vyvařených sklenic. Přechováváme v chladu.*

2. květy černého bezu v těstíčku – do dvou rozklepnutých vajíček všleháme dvě sklenice mléka a pak ještě přibližně tři sta gramů mouky (té by mělo být tolik, aby těsto mělo konzistenci přibližně jako hustá smetana). Na pánvi si rozehřejeme olej a čisté bezové květy namáčíme do připraveného těstíčka a smažíme je dozlatova. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

3. bezové mléko – uvedeme si do varu litr dobrého plnotučného mléka, do kterého pak vložíme osm připravených květů bezu a kus skořicové kůry (v nouzi můžeme použit toto koření mleté). Necháme louhovat deset minut, pak tekutinu přecedíme, osladíme vanilkovým cukrem a můžeme podávat. Studené je velmi osvěžující, teplé zase přináší úlevu při nachlazení a kašli.

4. limonáda z bezových květů – nachystáme si dvě skleničky kvítků bezu (jen bílé kalíšky zbavené stonků). Pořádně omyjeme půl citronu (pokud je stříkaný, měli bychom vrchní vrstvu oškrábat a až pak po případném spaření omýt). Obé vložíme do džbánku či nějaké jiné nádoby, přidáme dvě lžíce medu a zalijeme tři čtvrtě litrem oblíbené minerálky. Přikryjeme víkem či fólií a odložíme na noc do chladu. Druhý den bezinkovou limonádu přecedíme a necháme vychladit s několika lístečky čerstvé máty.

* pozor, tento sirup z koziček má nižší trvanlivost, je dobré si proto připravit i verzi bezinkového sirupu na teplo – recept je zde.