Sušená rajčata pro zdraví i chuť

Sušená domácí rajčataTepelné zpracování ovoce a zeleniny si automaticky spojujeme s jistou (nebo v některých případech i úplnou) ztrátou prospěšných vlastností připravovaného jídla či nápoje. Částečně je to pravda, ale není to tak drastické, jak si většina lidí myslí a navíc v některých případech se právě díky tepelné úpravě určité životně důležité látky stanou pro organizmus stravitelnější a nebo je schopen jich využít větší množství. Jednou z takových upravených plodin jsou  sušená rajčata.

Tou důležitou a zdraví velmi prospěšnou látkou, kterou v sušených rajčatech můžeme najít, je lykopen. Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který v organismu mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Zvláště účinný by měl být podle různých výzkumů proti rakovině trávicí soustavy a prostaty. Pomáhá také chránit kůži před škodlivými vlivy UV záření. Sušená rajčata mají  mírně močopudné působení a pokud nejsou přesolená, tak působí blahodárně na tlak a oběhovou soustavu obecně. Navíc se sušená rajčata nejčastěji podávají naložená v nějakém panenském oleji. Díky tomu se zvyšuje schopnost organismu vstřebávat vitamíny a minerály a samozřejmě nemůžeme zapomínat na to, že i samotné rostlinné tuky jsou zdrojem zdraví prospěšných kyselin a vitamínů.

Když se na chvilku vrátíme k lykopenu, v sušených rajčatech je ho až desetkrát více než v čerstvých (vše záleží samozřejmě na druhu této zeleniny… tedy vlastně ovoce*). Samozřejmě je to i díky tomu, že je během sušení zbavíme nadbytečné vody, ale zároveň pak můžeme v jednom jídle sníst mnohonásobně více tohoto potřebného antioxidantu a také, jak už bylo zmíněno, lykopen je díky tepelnému zpracování a kombinaci s rostlinnými tuky mnohem lépe stravitelný a náš organismus ho dokáže výrazně lépe vstřebat. Z dalších zdraví prospěšných látek, které v sušených rajčatech najdeme, za zmínku stojí různé karotenoidy a vitamíny C, B, E, K i PP. Také obsahují větší množství draslíku a trochu železa, vápníku a hořčíku.

* podle klasického dělení jsou rajčata, navzdory obecné představě, která je řadí mezi zeleninu, ovoce. V přírodních podmínkách se ve skutečnosti jedná o plod víceleté rostliny.