Zdravé těstoviny vs jedovatý knedlík

Houskový knedlík nakrájený na plátkyTy jíš knedlíky? Ty budeš tlustá, já jím jenom těstoviny. Česká kuchyně je hrozně nezdravá a zvlášť knedle, to je vlastně čistý jed. Po tom se strašně tloustne. Tato představa je v poslední době velmi populární. Samozřejmě u některých lidí jde o klasické sebebičování, kde doma je vše nejhorší, ale část populace si opravdu myslí, že knedlíky jsou něco nezdravého a místo toho bychom do sebe měli neustále cpát výtečné a zdraví prospěšné těstoviny.

Ve skutečnosti to není pravda. Zjednodušeně se dá říci, že těstoviny nejsou zdravější než knedlík. A po knedlíku se rozhodně nepřibírá více kil. Máme sice představu, že Italové jsou krásní, štíhlí a opálení s nádherně rýsovaným svalstvem, ve skutečnosti jich více než polovina trpí nadváhou (článek). A jak je to v Česku? Naše strašně nezdravá kuchyně, po které se přeci hrozně tloustne … produkuje zhruba stejné množství lidí s tímto problémem (článek). Samozřejmě musíme brát ohled na tak zvané trojí stupňování lži. Čili je zde lež, velká lež a pak statistika. To, že je zde podobný počet lidí s nadváhou jako v Itálii neznamená, že jsme na tom dobře. Díky stravovacím návykům, pivečku atd., máme jednu z nejhorších evropských pozic v dalším stupni, neboli v obezitě. Ale to už je trochu jiné téma. Důležité je, abychom si uvědomili, že ani my nejsme tak strašní ani ti jižané tak dokonalí.

A jak je to konkrétně v případě postavení „zdravých“ těstovin proti „jedovatému“ knedlíku? Nejlépe to ukáže obyčejné porovnání receptů. Pro kvalitní původní těstoviny například tento a pro nejklasičtější knedlík tento. V obou případech používáme mouku a vejce. Těstoviny navíc obohatíme trochou oleje, knedlík znamená ještě mléko, 1-2 housky, droždí, sůl a cukr. A teď si spočítejme kalorie, když vyrobíme z přibližně  tři čtvrtě kilogramu surovin  obě potraviny.  V případě těstovin budeme potřebovat pět set gramů mouky, pět vajec a řekněme padesát mililitrů oleje. Mouka nám pak vyjde na 1500 kcal, vejce na 400 kcal a olivový olej na 200 kcal. Celkem suroviny tvoří 2100 kcal. Knedlík, viz recept výše, znamená mouka 1500 kcal, vejce 80 kcal, mléko 160 kcal, housky 200 kcal, cukr 25 kcal, droždí 20 kcal. Čili zde suroviny tvoří celkem … 1985 kcal.

Jak je vidět i holým okem, pokud se držíme klasického sčítání, jaké je například u lidí milujících hubnutí obvyklé, z podobné váhy surovin jsou těstoviny o něco více kaloričtější. Dokonce, kdyby měl být člověk úplně pečlivý, tak kcal je pro knedlu ještě méně, než je uvedeno výše, protože tři čtvrtě kila to je jen gramáž mouky a mléka a další suroviny tvoří váhu navíc, která už u těstovin započítána není. Pro obecný příklad ale není nutno lpět na maličkostech. A teď je zde ještě druhý malý vtípek. Odhadnout porce nakládané na talíř je opravdu složité a hodně to záleží na lidech a jejich apetýtu. Tři čtvrtě kila suchých těstovin to je například u špaget po vysušení o něco méně než půl druhého sáčku. Z výše uvedeného množství surovin člověk vytvoří dvě obrovské šišky knedlíku. Kolik kdo sní špaget či knedlíků je, jak už bylo zmíněno, dost individuální. Ale když si porovnáme jeden typicky český a jeden známý italský recept, neboli knedlíky s vajíčkem a špagety carbonara, tak ze stejného množství doplňujících surovin (vejce, slanina) dvěma šiškami knedlíku nakrmíme … rozhodně více lidí než špagetami. A to u špaget je ještě navíc velmi kalorický sýr…

A jaký je vlastně závěr? Máme přestat jíst těstoviny a začít se přejídat knedlíčkem? Ani náhodou. Jen neopovrhujme naší tradiční kuchyní. Ona je i docela zdravá, vše je jen o množství, v jakém to či ono jídlo konzumujeme. Když si někdo naloží  osm knedlíků, čtvrt kila bůčku a k tomu kyblík zelí, tak ten se asi pár lžícemi špaget nenasytí. A komu stačí půl misky špaget, ten si více než jeden či dva knedlíky nenaloží a v nich těch kalorií má ještě méně.

2 komentáře u „Zdravé těstoviny vs jedovatý knedlík“

  1. Tak úplně s tím nesouhlasím… Knedlík si člověk dá k čemu? Aby to stálo za to, pravděpodobně k nějaké omáčce s masem/ke kačeně se zelím. Zato těstoviny si můžu dát jen tak s trochou orestované zeleniny a pochutnám si (to samé si s knedlíkem představit opravdu nedovedu). Neřešila bych ani tak, jestli je horší knedlík nebo těstoviny, ale spíš „co k tomu“. Samozřejmě ani těstoviny nejsou o nic lepší než knedlík, pokud si k nim dáte třeba smetanovou omáčku zahuštěnou bílou moukou nebo nějaký instantní sajrajt plný tavicích solí a konzervantů. Zkrátka mi připadá, že autor tady řeší to míň podstatné 🙂

    • Částečně máte pravdu, ale knedlík si můžete dát i s mnoha celkem lehkými jídly. Například s lehkou rajskou omáčkou a kouskem vařeného libového masa (100 gramů vepřového srdce – 100 kcal) 🙂 Kalorickou výdajnost vám u těstovin dorovná to, že na nasycení potřebujete jich hodně + nějaké dodatky. U knedlíku zase jich sníte relativně málo a o to více máte prostoru pro doplnění.

      To co k tomu je samozřejmě klíčové. Ale hlavně jde o to, abychom se knedlíků nebáli, jako něčeho nezdravého. Bojme se množství a nebo zalévání toho tunou čistého omastku. A nebo jak jste správně podotkla, podávání těstovin s nějakými ďábelskými sosíky.

Komentáře nejsou povoleny.