Jestliže se chceme rychle zbavit kašle, měli bychom začít reagovat hned při prvních náznacích problémů. Je nutno dopřát tělu dostatek tekutin, klidový režim a také je dobré ještě něčím léčbu posílit. Užitečný může být i domácí bylinkový sirup, který na kašel účinkuje v libovolném stádiu onemocnění, ale právě na začátku je jeho působení nejsilnější. Po konzultaci s pediatrem ho lze podávat i dětem.
Recept je snadný, jen si nejdříve musíme vybavit lékárničku sušenými bylinkami. Budeme potřebovat půl druhé lžíce mateřídouškové nati, lžíci heřmánkových květů, lžíci proskurníkového kořene a po půl lžíci měsíčkového květu a šalvějových listů. Vše nasypeme do hrnce, zalijeme půl litrem vody a uvedeme do varu. Pak přimícháme čtyři sta gramů nerafinovaného cukru a přibližně půl hodiny vaříme na malém plaménku. Hotový bylinkový sirup na kašel přecedíme a rozlijeme do připravených vyvařených lahviček a sklenic. Při začínajícím onemocnění podáváme třikrát denně jednu lžíci a jestliže už máme kašel silně rozvinutý, tak podáváme sirup každé dvě hodiny.
V porovnání s recepty na drtivou většinu domácích sirupů proti kašli, které se připravují jen z jedné bylinky, tady léčivě působí kombinace několika různých rostlin. Proskurník obsahuje účinný sliz, který chrání krk před podrážděním a uklidňuje ho po bolestivých záchvatech kašle. Mateřídouška pro změnu výrazně ulehčuje odkašlávání no a měsíček s heřmánkem i šalvějí působí na naše dýchací cesty působí a také pomáhají organismu bojovat s bakteriemi. Ještě je tam cukr, který samozřejmě neléčí, ale zlepšuje chuť a také zvyšuje trvanlivost léčiva.
Cukr lze samozřejmě nahradit medem, jenže protože tento bylinkový sirup se připravuje varem, tak by to stejně ze zdravotního hlediska nemělo moc velký smysl. Med při vyšších teplotách ztrácí většinu svých léčivých látek (v tom i ty, které účinkují na kašel) a pak působí jen jako sladidlo. A to při jeho cenách zbytečně prodražuje výrobu. Samozřejmě pokud někdo na korunu nehledí a nebo má neomezený přísun k medu, tak může vyzkoušet i medovou variantu, která je dokonce možná o něco chutnější, i když to je samozřejmě individuální záležitost. Musí pak jen nahradit v receptu čtyři sta gramů cukru přibližně půl litrem medu.