Odpověď na téma: Dají se jíst žaludy?

#652
admin
Správce

Jíst se dá všechno, jen někdy to nemá ty nejlepší následky 🙂
Ale teď vážněji.
Když byla neúroda, tak lidé jedli cokoliv. I žaludy, které se přidávaly do mouky, aby ji bylo více. A protože byly hodně hořké, tak z pražených se dělala falešná káva.
Jejich hořkost je největší chuťový problém. Je možné ji částečně vyvařit (var nakrájených a oloupaných cca 3 hodiny), ještě lepší je nakrájené několik hodin namáčet ve vodě, kterou budeme co půl hodiny vyměňovat a pak ještě povaříme. Tím druhým postupem poté můžeme ještě vytvořit mouku a to tak, že žaludy, vysušíme, případně upražíme a umeleme. Žaludovou mouku by se ale mělo smíchat s moukou obyčejnou.
Takže jedlé nějakým způsobem jsou, jenže nadměrné množství „lahůdky“ stejně vyvolá zácpy a bolesti břicha. Rozhodně by se jich nemělo sníst víc jak 10-20, dětem bych je rozhodně nedával.