Když v alejích kvetou lípy, je nejlepší čas nasbírat trochu květů. Většina lidí si je nasuší na zimní čajíky, ale určitě neuškodí část „kořisti“ zpracovat i jako léčivý lipový sirup. Recept na domácí výrobu je velmi jednoduchý. Přípravu této chutné medicíny zvládne i naprostý zelenáč v kuchyni a také i ten, kdo nikdy žádný domácí lék nepřipravoval.
A proč bychom měli zpracovávat lipový květ? Odpověď je přeci samozřejmá. Jedná se o tradiční a stovkami či spíše tisícovkami let zkušeností ověřené domácí léčivo, které se používalo při různých horečkách a nachlazeních. Navíc má močopudné a uklidňující účinky, rozpouští hleny, pomáhá při odkašlávání a uvolňuje křeče. Květy obsahují dvě desítky flavonoidů čili jsou velmi kvalitním antioxidantem. Navíc zde najdeme silice, fytosteroly, pektiny, třísloviny, organické kyseliny, trochu minerálů a vitamínů. Jak je asi vidět i holým okem, taková malá lékárna v kostce určitě stojí za uskladnění.
No a nyní se podívejme na ten recept. Na jednu klasickou porci bychom měli, během nějakého hezkého slunečného dne, nasbírat přibližně pět plných hrstí lipových květů. Ty doma rozložíme na papír a za pár hodin by je měli opustit všichni nežádoucí podnájemníci z hmyzí říše. Někdo je oplachuje, ale to už je mírně diskutabilní, protože tím kvítky zbavíme pylu. Pokud chodíme na procházky spojené se sběrem na nějaká čistá a bezprašná místa, tak to určitě není nutné. Květy ještě před zpracováním zbavíme stonků, dáme do nějaké nádoby a zalijeme litrem vroucí vody s rozmíchanými čtyřiceti gramy kyseliny citronové (lze nahradit čerstvou čistou šťávou ze dvou citronů). Odstavíme na dva dny na nějaké chladnější tmavé místo a po uplynutí této doby základ přecedíme přes gázu nebo jemné síto, květy vymačkáme, tekutinu svaříme s kilogramem cukru a lipový sirup rozlijeme do připravených sterilně čistých sklenic. Po zavíčkování je ještě můžeme „pro sichr“ pět minut pasterizovat a nebo je rovnou otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uskladníme na nějaké chladnější místo. Lipový sirup používáme podobně jako lipový květ, můžeme ho také podávat i jako prevenci během chladnějších období pro posílení imunity. Lze ho pít se studenou vodou, po lžičkách jako koncentrát a nebo přidávat do čajů.
Pokud chceme lipový sirup začít spotřebovávat ihned po výrobě, můžeme udělat verzi, ve které použijeme poloviční množství kyseliny citronové a květy zalijeme vodou rovnou svařenou s cukrem. Během dvoudenního louhování sirup občas promícháváme. Pak už jen vše rozlijeme do lahviček a uskladníme do ledničky.
tip: při výrobě mátového sirupu můžeme použít stejný recept (z vařené verze), jen samozřejmě nahradíme lipové květy mátovými lístečky.