Domácí pampeliškový med, sirup a čaj

Trs pampelišekPampeliška lékařská na jaře zasype trávníky a louky v naší zemi záplavou nádherných žlutých květů. Z pohledu zahradníků se jedná o plevel, ale srdce bylinkářek a bylinkářů zaplesá. Mohou nasbírat velké množství léčivé suroviny, ze které později doma vyrobí pampeliškový sirup, med a také nasuší trochu drogy na čaj.

Na pampeliškový med si budeme muset nejdříve nasbírat přibližně tři sta plně rozvinutých květů (samozřejmě platí zásada, že místo sběru by mělo být co nejdál od různých zdrojů prachu a znečištění). Ty nasypeme do hrnce, zalijeme půl druhým litrem vody, uvedeme do varu a odstavíme přikrytou nádobu do druhého dne. Následně tekutinu přecedíme, kvítky vymačkáme a čirý výluh vrátíme zpátky na sporák. Přisypeme kilogram cukru, řádně rozmícháme a cukrový sirup znovu necháme přejít varem. Pokud se na pampeliškovém medu objeví pěna, tak to nic špatného neznamená a nemusíme si toho všímat. Nakonec ještě vmícháme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a vroucí tekutinu přelijeme do vyvařených sklenic. Pampeliškový med je na začátku řídký, ale později během chladnutí začne houstnout.

Druhou variantu bylinkového medu, kterou raději nazveme přesnějším termínem pampeliškový sirup, připravíme bez vaření kvítků neboli za studena. Tentokrát jich budeme potřebovat rovnou tisícovku. Květy probereme, abychom se zbavili všech nežádoucích podnájemníků, kteří by do výrobku přidali trošku masíčka. Litr vody svaříme s šesti sty gramy cukru a necháme trochu vychladnout. Do tekutiny vložíme květy, zamícháme a přikrytou nádobu odstavíme do tmy a chladu na půl druhého dne. Budoucí pampeliškový sirup občas promícháme. Nakonec tekutinu přecedíme přes pláténko a květy pořádně vymačkáme. Sirup již jen doplníme čirou šťávou ze tří citronů, rozmícháme a rozlijeme do vyvařených sklenic či lahví. Nic nepasterizujeme, ale lék proti nachlazení a na posílení imunity bychom měli uchovávat v lednici nebo velmi chladné spižírně.

Pampeliškový čaj můžeme připravit nejen z květů, ale také z kořenů a listů této léčivé byliny. V prvním případě zalijeme dvě lžíce kvítků půl litrem vařící vody, nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut. Čaj podáváme po půl skleničce třikrát denně – v lidové medicíně se doporučuje při různých zánětech dutiny ústní, krku a průdušek.  Pampeliškový čaj ze směsi listů a kořenů připravíme tak, že padesát gramů sušené drogy dvě minuty povaříme. Nádobu přikryjeme a odložíme na deset minut. Podle lidových doporučení bychom nápoj měli podávat třikrát denně před jídlem při různých problémech s trávicím systémem. Do pampeliškového čaje můžeme také pro posílení účinků přidat sirup nebo med připravený ze stejné byliny. Rozředěná tekutina se dá také využít na omývání akné.

Pampeliška se nedoporučuje lidem s žaludečními vředy, při problémech se žlučníkem a někdo na ní může být i mírně alergický. Zvláště u dětí a těhotných či kojících žen bychom měli vše nejdříve konzultovat s lékařem.