
Zlatobýl patří k bylinkám, které si Evropané oblíbili už ve středověku – a rozhodně ne jen kvůli jeho zlatavým květům. Připravoval se z něj léčivý čaj, tinktura a také byl oblíbenou surovinou při výrobě různých mastí. Ty se používaly na špatně hojící rány a podlitiny, záněty kůže, otoky, křečové žíly, k podpoře rychlejší regenerace pokožky, při různých vyrážkách, svědění a také při dně. Domácí příprava masti ze zlatobýlu není nijak složitá. Na následujících řádcích se podíváme na tři jednoduché recepty, díky nimž budeme mít po ruce voňavou domácí mast ze zlatobýlu vždy, když ji budeme potřebovat.
Klasická sádlová mast
Květy zlatobýlu necháme přes noc zavadnout a pak je jemně nasekáme. Budeme potřebovat přibližně šest lžic. Ve vodní lázni rozpustíme přibližně tři sta gramů sádla a přidáme do něj bylinky. Zahříváme asi dvacet minut a následně necháme vše vychladnout. Odložíme do druhého dne do chladu. Další den znovu vše rozehřejeme ve vodní lázni a dvacet minut ohříváme. Zase necháme vychladnout a odložíme. Toto opakujeme ještě třetí den. Čtvrtý den směs ohřejeme a přecedíme přes gázu. Rozlijeme do připravených nádobek, uzavřeme a uskladníme.
Sádlo se tradičně používá vepřové, ale můžeme také sáhnout po husím, díky kterému bude mít výsledná mast ze zlatobýlu další léčivé účinky. Výrobu lze také urychlit a zvládnout během dvou dnů – je ale potřeba připočítat ještě den na sběr a zavadnutí rostlinek. V takovém případě hned naproprvé necháme zlatobýl zahřívat přibližně hodinu a druhý den již jen mastičku zahřejeme a přecedíme. Trvanlivost hotové masti ze zlatobýlu je čtyři až pět měsíců. Pokud chceme mít trochu tužší výsledek, v poslední fázi domícháme rozpuštěný včelí vosk – kolem pěti procent objemu, čili v tomto případě asi patnáct gramů.
Zlatobýlová mast na olejovém základu
Do sklenice nasypeme přibližně padesát gramů sušené drogy. Zalijeme ji oblíbeným olejem ohřátým na přibližně devadesát stupňů tak, aby sahal přibližně dva centimetry nad sušený zlatobýl – mělo by to být kolem deci a čtvrt. Sklenici pečlivě uzavřeme a odložíme na tmavé místo s pokojovou teplotou na měsíc. Přecedíme přes gázu, pečlivě vymačkáme. Ve vodní lázni rozpustíme přibližně dvacet gramů včelího vosku, přilijeme macerát a vše pečlivě rozmícháme. Hotovou zlatobýlovou mast rozlijeme do vyvařených nádobek, uzavřeme a uskladníme na tmavém a chladném místě. Trvanlivost je přibližně půl roku.
Rychlá máslová mastička
Přibližně hodinu před výrobou masti si vyndáme půl kostky másla z lednice, aby nám trochu změklo. Mezitím nasekáme pět lžic zlatobýlu a v moždíři je rozetřeme na pastu. Do misky se změklým máslem přidáme připravenou pastu a vše velmi pečlivě promícháme nebo rozmixujeme, aby se nám suroviny dokonale spojily. Konzistence by měla být hladká a homogenní, bez hrudek nebo oddělených částí. Přeložíme do připravené nádobky a uskladníme v lednici. Trvanlivost této varianty je nejkratší – přibližně dva týdny. Uskladnění v lednici je v tomto případě nutnost, kvůli použití másla a čerstvé bylinky by se nám jinak zlatobýlová mast zkazila v průběhu několika dní.