Podzimní elixír zdraví a radosti – recept na domácí šípkový likér

Láhev domácího šípkového likéru připraveného podle domácího receptu - hotový výsledek

Příchod podzimu a následně i zimy s sebou přináší nejen chladnější a sychravé dny, ale také touhu zachumlat se do deky s něčím voňavým a hřejivým v ruce. Nemusí to být jen šálek horkého čaje či sklenka svařáku – skvělým společníkem může být i lahodný šípkový likér. V září a v říjnu přichází ideální čas pro jeho přípravu. Právě v tomto období dozrávají šípky do své plné síly a nabízejí nám nejen nádhernou barvu a osvěžující chuť, ale i bohatství vitamínů a léčivých látek. Tato tradiční dobrota potěší chuťové buňky, zahřeje v chladných dnech a zároveň jemně podpoří naši imunitu. Recept na šípkový likér není nijak složitý, přesto od nás vyžaduje trochu trpělivosti. Možná právě proto chutná tak výjimečně – protože nás učí zvolnit, vychutnat si celý proces a s láskou uchovat kousek podzimu i do zimních měsíců.

Proč právě šípky?

Když se řekne šípky, většina z nás si okamžitě vybaví jejich vysoký obsah vitamínu C – a právem. Obsahují ho totiž několikanásobně více než citrony. Pravdou ale je, že v dnešní době máme vitamín C velmi dobře dostupný z celé řady zdrojů, a proto je na šípcích možná ještě zajímavější něco jiného. Tyto drobné červené plody jsou totiž také bohatým zdrojem antioxidantů, tříslovin a flavonoidů. Právě ony hrají klíčovou roli při ochraně našich buněk před oxidačním stresem, podporují správnou funkci cév a mají protizánětlivé účinky. Díky nim se šípky stávají cenným pomocníkem při posilování imunity, udržování vitality i zpomalování procesu stárnutí. Není proto divu, že se šípky odpradávna využívají nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Tradičně se z nich připravují čaje, sirupy či marmelády. Možná trochu méně známý, ale také velmi lahodný, je šípkový likér – jemný, aromatický a zároveň plný účinných látek, které nám příroda na podzim velkoryse nabízí.

Recept

Budeme potřebovat půl kilogramu šípků, čtvrt litru konzumního lihu o síle osmdesát procent, půl litru kvalitní vodky, půl litru medu a půl litru vody. Šípky pečlivě očistíme, zbavíme bubáků a stopek, opláchneme, necháme oschnout. Poté je vložíme do mrazáku na dvacet čtyři hodin. Po vyndání z mrazáku plody necháme trochu povolit a všechny šípky propícháme jehlou nebo špendlíkem, aby náme lépe pouštěly šťávu. Připravené ovoce zalijeme směsí vodky s lihem a odstavíme louhovat na přibližně měsíc. Dvakrát týdně nádobu jemně protřepeme nebo promícháme.

Po uplynutí doby macerace tekutinu přecedíme přes jemné sítko nebo pláténko a šípky důkladně vymačkáme. V hrnci převaříme vodu, necháme ji vychladnout na přibližně padesát stupnů a velmi pečlivě v ní rozmícháme med. Směs pak spojíme s šípkovým extraktem. Hotový likér rozlijeme do lahví a necháme ve tmě a chladu zrát ještě šest týdnů.

Recept na šípkový likér lze různě modifikovat nebo doplňovat. V některých variantách se například místo vodky používá brandy či slivovice. Také do něj můžeme přidat koření. Ideální je hřebíček (na toto množství jich stačí pět) nebo heřmánek či máta (po malé lžičce sušené drogy). Setkat se můžeme i s pomerančovou kůrou nebo kouskem skořice. Místo medu lze použít cukr, ale s medem má likér ještě více zdraví prospěšných účinků.

Přidejte komentář