
Očím se říká zrcadlo do duše a podle mnoha výzkumů první názor na nově potkanou osobu si vytváříme z velké části právě podle toho, jak na nás zapůsobily její oči. Léto je obvykle časem nových známostí a zajímavých setkání, proto je určitě dobré o své oči pečovat. Opuchlé, slzící nebo s prasklými žilkami nám určitě příliš dobrou reklamu neudělají. Navíc takový stav často naznačuje problémy a těm je rozhodně lepší předcházet. Zvláště důležité je to u zraku, protože očím se obvykle začneme věnovat více až ve chvíli, kdy už je trochu pozdě. Přitom příroda nám nabízí docela hodně celkem jednoduchých způsobů, jak o své oči pečovat.
Chráníme sítnici
Během slunečných dnů jsou oči vystaveny až desetinásobnému množství světla, než potřebují, abychom dobře viděli. Nadměrné množství UV záření má negativní vliv na stínici – postupně ji poškozuje. Proto je používání slunečních brýlí nejen záležitostí módy či komfortu, ale má také velký význam pro naše zdraví. Velmi důležité je, aby měly kvalitní UV filtr. Tady nemá moc smysl šetřit a nakupovat od nějakých pochybných prodejců. Nekvalitní sluneční brýle mohou zraku uškodit víc, než kdybychom žádné neměli. Ve stínu se zornice rozšiřují a tím pádem propustí i větší množství nežádoucího záření. Kvůli tomu může docházet k mikroskopickým poškozením sítnice, vzniku nepatrných jizviček, které postupem času zhoršují kvalitu zraku. Náhlá vysoká dávka UV záření může také vyvolat různé akutní reakce jako je zánět rohovky nebo spojivky. A dlouhodobé vystavování UV záření zvyšuje riziko vzniku šedého zákalu.
Hledíme do dáli
V létě jsme velmi často na místech, kde stojí za to se zadívat do dálky. Můžeme obdivovat mořský horizont, vzdálené horské štíty nebo se prostě jen tak zahledět do krajiny a těšit se vším, co náš zrak dokáže obsáhnout. Taková aktivita očím skutečně prospívá, protože při pohledu do dálky se uvolňuje ciliární sval (drobný sval v oku umožňující zaostřování), který je při práci nablízko trvale napjatý. Toto uvolnění očím doma obvykle moc nedopřejeme. V dnešní době jsou velmi často a hlavně velmi dlouho zahleděné do obrazovek počítačů, televize, mobilů či různých papírů. Neustále namáhané oční svaly se nemohou uvolnit a to vede k postupně ke zhoršující se schopnosti zaostřovat. Začíná se nám kazit zrak a také se mohou častěji objevovat bolesti hlavy. Napnutí očních svalů se přenáší až do šíje, vyvolává zatínání čelistí a to následně může způsobit nepříjemný bolehlav. Navíc když se dlouho díváme soustředěně na jedno místo, mrkáme třikrát až čtyřikrát méně často. Oko vysychá, což může vést k zánětům rohovky.
Proto využívejme dovolenou také k očnímu relaxu a kochejme se okolím a dálkami co nejčastěji. Malý digitální detox rozhodně nikomu neuškodí. A navíc můžeme podpořit svůj zrak několika jednoduchými cviky. Při procházkách se bez otáčení či naklánění hlavy jednou za čas podívejme co nejvíce doleva, doprava či nahoru. Zajímavým cvikem může být i sledování (zase bez otáčení hlavy) letícího hejna ptáků. Měňme zaostření, zadívejme se do dálky, chvíli pozorujme něco na horizontu a pak se podívejme někam blízko, například na list pod nohami a nebo nějaký kamínek. Také můžeme zkusit spočítat všechny odstíny zelené v lese či na louce a nebo se zadívat na nebe (mimo slunce) a zjistit, kolik je tam odstínů šedi a modři.
Sezónní jídlo plné barev
Pro zdravý zrak je důležitý také jídelníček. Oči potřebují pravidelný přísun vitamínů a minerálů, který v létě lze krásně zajistit konzumací sezónních plodů. Paprika, rajčata, mrkev, jahody, borůvky, jablka a brokolice našemu organismu dodají spoustu vitamínu A i C. Díky nim omezíme riziko vzniku šerosleposti, udržíme schopnost správně rozeznávat barvy a podpoříme tvorbu kolagenu nezbytnou pro zdraví oční rohovky a cév v oku. Určitě stojí za to také sáhnout po čerstvém špenátu, mangoldu nebo kapustě, které jsou kvalitním přírodním zdrojem luteinu. Ten pomáhá pomáhá filtrovat namodralé a UV záření a chrání sítnici před oxidačním poškozením. Nesmíme opomenout různé oříšky, které přinášejí do našeho jídelníčku důležitý zinek. Tento minerál přispívá ke správnému metabolismu vitamínu A a má velký význam pro zpomalování degenerativních procesů probíhajících v očích, které jsou spojené se stárnutím.