V prvním půlroce života organismus malého dítěte se neumí moc bránit před různými bakteriemi a choroboplodnými zárodky. Jeho imunitní systém není rozvinutý a proto bychom měli mnohem více dbát na hygienu. Mimo jiné je nutno věnovat zvýšenou pozornost kojeneckým lahvím – musíme je pravidelně čistit, mýt a také sterilizovat.
K čištění bychom měli přistoupit ihned po nakrmení malého nenasyty. Jestliže necháme zbytky potravy zaschnout, mytí pak bude výrazně složitější. Takže hned jak dojí, vylijeme zbytky mléka a kojeneckou láhev pod teplou vodou pořádně vypláchneme a vyčistíme speciálním kartáčem (je jich velký výběr, mají jemnější vlas, díky kterému nedochází k poškození lahve a savičky). Jestliže používáme nějaký čistící přípravek, nesmíme zapomenout i na pořádné opláchnutí pod tekoucí vodou. Obecně se nedoporučuje mytí v myčce, protože může dojít k poškození lahvičky, je riziko, že na ní zůstanou nežádoucí nánosy a také se může stát, že nebude dobře opláchnutá.
Pořádné umytí a vyčištění to ještě není všechno. Před použitím bychom ji měli ještě vysterilizovat. Dnes máme mnohem více možností, než měly naše prababičky. V specializovaných obchodech najdeme velké množství různých sterilizátorů. Jsou elektrické nebo parní, některé jsou zase určeny do mikrovlnné trouby. Při jejich používání se řídíme návodem od výrobce. Na cestách člověk může vyzkoušet také různé sterilizační tablety, které účinkují i ve studené vodě. No a samozřejmě je zde i tradiční klasika, neboli vyvařování kojeneckých lahví. Je to velmi jednoduché, stačí dát hrnec s vodou vyložený nějakou čistou utěrkou či plenou na sporák a když začne voda vřít, vložíme do ní kojenecké lahvičky a necháme přibližně tři minuty probublávat. Podobně jako u mytí, ani u sterilizace se nedoporučuje myčka (v tomto případě jde ještě o to, že má příliš nízkou teplotu, aby byla schopna zahubit všechny choroboplodné zárodky).
A dvě obecné poznámky na konec. U sterilizace bychom se měli také řídit i informacemi výrobce lahviček, kteří některé postupy nedoporučují, protože by mohlo dojít k jejich deformaci. Vyvařování či sterilizace je nutná přibližně do šestého měsíce nebo do doby, kdy nám dítě pobíhá po zemi a stejně si cpe vše na co narazí do pusy. Pak už můžeme být klidnější, lahve stačí jen pořádně mýt a vyplachovat, protože bacilů na nich bude stejně mnohonásobně méně, než si dopřává vlastní ocucávací a olizovací zábavou.