Jak snížit kalorie v rýži

V mnoha redukčních dietách narazíme na doporučení, abychom se vyhýbali nejen pečivu, knedlíkům, těstovinám, ale také rýži. Sklenička uvařené přílohy má přibližně dvě stě padesát kalorií. Když k tomu přidáme hlavní jídlo a omáčku, tak to najednou může docela hezky naskákat. Pokud chceme shodit nějaké to kilo nebo si hlídat váhu, tak nám obvykle nezbývalo nic jiného než přílohy úplně vynechat nebo je nahradit jednoduchými saláty. Nebo přesněji, tak tomu bylo ještě před nedávnem. Díky zajímavému objevu cejlonských vědců, který prezentovali na prestižním kongresu American Chemical Society, se rýže nemusíme už tolik obávat. Stačí udělat jeden malý trik a téměř jako zázrakem se její kaloričnost sníží o padesát až šedesát procent.

Jak na to?

Je to opravdu velmi snadné. Uvedeme do varu vodu a dáme do ní trochu kokosového oleje. Obecně se doporučuje přibližně dvě až tři procenta váhy rýže, což znamená malá lžička na půl skleničky sušené přílohy. Teprve až se rozpustí, přidáme rýži a normálně uvaříme. Pak ji necháme rychle vychladnout a ještě odložíme do lednice na nějakých dvanáct hodin (to znamená, že je potřeba počítat s přípravou den předem nebo si udělat více do zásoby). A máme hotovo. Teď už stačí rýži jen ohřát a můžeme ji normálně servírovat tak, jak jsme byli zvyklí. Podobný způsob můžeme využít i u jiných příloh, které obsahují velké množství škrobu, jen tam už je to bohužel s dost negativním dopadem na chuť – u rýže rozdíl de facto nepoznáme.

Proč tomu tak je?

Celé kouzlo se schovává ve škrobu a jeho vlastnostech. Laicky řečeno, ten se obvykle rozloží v žaludku na cukry, které následně náš organismus buď využije jako zdroj energie pro okamžitou aktivitu nebo si je odloží v podobě tuku „do zásoby na horší časy„. Ale existuje i nestravitelný či špatně stravitelný druh škrobu, který pouze projde naším trávicím traktem a funguje vlastně jako vláknina. Když přidáme k rýži malé množství tuku a po uvaření ji zchladíme, u části škrobu se změní molekulární vazby a snadno stravitelný se změní na rezistentní, který dokáže odolat trávicím šťávám. Proto dojde k tak výraznému poklesu kalorií.