Kmínový čaj na hubnutí i proti nadýmání

Semínka nedrceného kmínu rozsypaná na stole - credit Pixabay by a15066498788

Kmín patří už od mladší doby kamenné mezi nejčastěji používaná koření. Do jídla se přidává nejen pro svou specifickou vůni a chuť, ale také pro lepší a rychlejší trávení. Málokdo ale ví, že se dá z něj připravit i zdravý nálev, který velmi dobře účinkuje proti nadýmání. U nemluvňat redukuje problémy s takzvanými prdíky a v neposlední řadě urychluje metabolismus, reguluje hladinu cholesterolu a zlepšuje spalování tuků. Každý, kdo přemýšlí o shození nějakého toho nadbytečného kila, by měl kmínový čaj přinejmenším vyzkoušet.

Kmín do i po jídle

Semínka kmínu zvyšují tvorbu žaludečních kyselin a žluči. Proto jsou často nedílnou součástí receptů na těžší a hůře stravitelná jídla. Jejich pravidelná konzumace navíc snižuje koncentraci glukózy v krvi. Naše babičky často používaly toto koření i při léčbě pálení žáhy, pro svěží dech, na nespavost a různé žaludeční potíže spojené s nadměrným hodováním. Pánové zase rádi holdovali kmínce, která po jídle přinášela podobnou úlevu, jako dnes například becherovka nebo jiné bylinkové likéry. Kmín také obsahuje železo, které může pomáhat při chudokrevnosti a navíc snižuje problémy při bolestivé menstruaci. V oblibě je i u mladých maminek, protože zlepšuje tvorbu mateřského mléka a uvolňuje křeče v trávicím traktu nemluvňat. Takže u robátka, které často trpí kolikami, může pravidelné popíjení kmínového čaje znamenat pro maminku mnohem víc klidně prospaných nocí než obvykle. Navíc má mírně antibakteriální i antymikotické účinky a pomáhá odkašlávat. Při kašli a chřipce se to určitě hodí.

Recept na kmínový čaj

Léčivý kmínový čaj připravíme opravdu velmi snadno. Vezmeme lžičku koření a rozdrtíme je v hmoždíři. Kupovaný mletý je výrazně méně účinný a nerozdrcený zase uvolní méně léčivých látek. Proto stojí za to si dát trochu více práce s přípravou. Výsledky budou lepší. Prášek nasypeme do hrnečku a zalijeme přibližně čtvrt litrem vroucí vody. Necháme louhovat zhruba deset minut pod pokličkou, přecedíme a ještě teplý nápoj vypijeme. Pokud je pro někoho chuť samotného kmínu příliš intenzivní, může k čaji přidat trochu čerstvé nebo sušené máty případně trochu majoránky. Lze ho ochutit medem a citronem. Medu se ale vyhneme, pokud budeme kmínový čaj pít pro zhubnutí a celkové zlepšení metabolismu – skleničku denně po hlavním jídle.