Kyprej vrbice na čaj i obklady

Kyprej vrbice u vody, rozkvetlá rostlina. Credit Pixabay by jhenning

Kyprej vrbice je široce rozšířená trvalka, se kterou se nejčastěji můžeme setkat na březích řek, jezer či hodně vlhkých loukách. Občas ji lidé vysazují i jako okrasnou rostlinu na zahrádky. Dříve se také velmi často využívala v lidové medicíně, i když s nástupem moderních léčiv postupně postupně začala mizet z obecného povědomí. Ale nezmizela úplně. Bylinkáři i lidoví léčitelé na ni samozřejmě nezapomněli. Kvete od června do září, kdy je také nejlepší období pro sběr léčivé nati. A pokud si ji někdo nestihl nasbírat, tak to není žádný velký problém. Sušená nať, ze které můžeme připravit léčivý čaj, se celkem snadno dá pořídit v mnoha obchodech s bylinkami.

K čemu se užívá kyprej vrbice

Kyprej vrbice obsahuje látky, které mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá zastavit krvácení, urychluje hojení ran i modřin, přináší úlevu při vyrážkách či hemeroidech a také se velmi často doporučuje při silném průjmu i dalších potížích s trávicí soustavou. Má močopudné účinky, dokáže zmírnit negativní dopady silné menstruace. Čaj z vrbice se také podává při celkové detoxikaci organismu a na uklidnění. Léčitelé ho doporučují proti šumění v uších nebo pokud nám často praskají žilky v očích. Zevně nálev může užívat každý, kdo není alergický na látky obsažené v hvězdnicovitých rostlinách. Vnitřní využití bychom raději měli nejdříve konzultovat s odborníkem. Obecně, jako u každé jiné bylinkové léčby, se čaj nedoporučuje těhotným a kojícím ženám či lidem pravidelně užívajícím různé léky. Bylinkáři také odrazují od užívání vrbice v případě žaludečních i dvanáctníkových vředů a při žlučníkových kamenech.

Recept na čaj a obklady

Připravit čaj z vrbice je velmi jednoduché. Postupujeme velmi podobně, jako u jiných bylinkových nálevů. Lžíci sušené drogy zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat přibližně deset minut. Tekutinu následně přecedíme. Má lehce nahořklou chuť, takže ho lze případně trochu doladit citronem nebo malou lžičkou medu. Také ho můžeme smíchat s jinými bylinkami. Pozor, čaj nedochucujeme, pokud ho chceme použít proti průjmům nebo na jiné problémy s trávicí soustavou. Med a citron také nepoužíváme při jeho zevním využití. Pro přípravu obkladů nebo pro ošetření bolavého či svědivého místa nálev můžeme nechat louhovat i půl hodiny.