Lipová tinktura

Sušený lipový květ - by cybercat from pixabay

Lipový květ je jednou z nejčastěji využívaných přírodních léčivých surovin v Evropě. Už od starověku se ze sušené i čerstvé drogy připravuje čaj doporučovaný při mnoha zdravotních problémech. Má uklidňující účinky, přináší úlevu při nachlazení, chřipce, ledvinových potížích a může působit jako prevence proti vzniku srdečních onemocnění. Ale část léčitelů místo nálevu doporučuje raději užívat lipovou tinkturu, která má výrazně silnější účinky a vyšší obsah zdraví prospěšných látek.

Sběr a sušení lipového květu

Kvítky našeho národního stromu můžeme celkem snadno koupit v obchodech s bylinkami. Sušenou drogu průměrné kvality se dá dostat i v obyčejných potravinách a supermarketech. Ale pro přípravu domácích léků je vždy rozumnější sáhnout po tom nejlepším. A tady asi nic nedokáže nahradit vlastní sběr.

Nejlepší je sbírat kvítky lípy ze stromů, které rostou na okraji lesů nebo na mezích. Měly by být co nejdál od silnic a průmyslových zón, abychom si domů kromě léčivých bylin nedonesli i velmi pestrou sbírku různých těžkých kovů a toxických látek.

Vyrazíme ráno nebo dopoledne vybaveni nůžkami a košíkem či plátěnou taškou či sáčkem, ve kterých se nám náš úlovek příliš neslisuje. Stříháme méně rozvité květy, snažíme se přitom strom příliš neponičit a také si dáváme pozor na včely. Doma úlovek probereme a pomalu usušíme – teplota by neměla překročit čtyřicet stupňů.

Příprava a využití lipové tinktury

Sto padesát usušených květů rozstříháme, opatrně rozdrtíme a nasypeme do vyvařené láhve. Zalijeme půl litrem čtyřicetiprocentního alkoholu (obvykle se používá rozředěný potravinářský líh nebo jakostní vodka, ale někteří lidé dávají přednost čisté domácí pálence). Uzavřeme a uskladníme v teplejším místě. Každý den ráno a večer protřepeme. Po třech týdnech lipovou tinkturu přefiltrujeme přes gázu nebo pláténko, které ještě nakonec vymačkáme. Přelijeme do tmavých lahviček, pečlivě uzavřeme (můžeme například korek ještě zalít voskem) a uskladníme. Po otevření přechováváme v chladu.

Lipovou tinkturu využijeme během nachlazení, chřipky, neurózy, migrény a také při potížích s trávením a zánětech horních cest dýchacích. Má uklidňující a protizánětlivé účinky, pomáhá odkašlávat, podporuje pocení a zmírňuje bolesti v krku. Podáváme malou lžičku třikrát denně. Z pochopitelných důvodů tinktura není vhodná pro děti či těhotné a kojící matky. Pokud souběžně užíváme nějaké léky, je lepší se před lipovou kúrou nejdříve poradit s lékařem, aby náhodou nedošlo k nějakým nežádoucím účinkům. Občas se doporučuje na posílení imunity a celkové posílení organismu. V takovém případě užíváme malou lžičku tinktury tři týdny každé ráno po snídani.