Jedním z tradičních českých jídel, která si dopřáváme hlavně během velikonočních svátků a na jaře, je masová nádivka s kopřivou. Ve chvíli, kdy se rozhodneme vyrazit do přírody natrhat bylinky nutné pro její přípravu, rovnou jich můžeme nasbírat trochu víc. A co nám po vaření zůstane, využijeme na výrobu kopřivové tinktury. Dá se ji udělat nejen z listů a lodyh, ale i z kořenů.
Vlastnosti kopřivové tinktury
Tento domácí lék dokáže organismus velmi rychle rozehřát, a proto se v lidové medicíně používá hlavně při nachlazení. Také by měl působit mírně antibakteriálně, detoxikačně a podával se i při trávicích problémech nebo mírných otravách. Z důvodu vyššího obsahu železa ho léčitelé tradičně doporučovali k dlouhodobému užívání lidem, které sužovala chudokrevnost. Má lehce močopudné účinky.
Při léčbě nachlazení i na posílení imunity či doplnění železa se podává denně dvě lžíce tinktury z kopřivových listů – jedna po snídani a druhá po večeři. Nemá příliš lahodnou chuť, proto je rozumné si ji trochu vylepšit. Lžíci rozmícháme v deci teplé, ale ne vařící vody a přidáme půl lžíce medu. Zamícháme, přikápneme trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy a pokud možno najednou vypijeme. Při potížích se žaludkem podáváme lžíci nerozmíchané tinktury.
Jak vyrobit kopřivovou tinkturu z listů
Před výrobou tinktury si samozřejmě nejdříve musíme bylinky natrhat. Pro sběr bychom si měli vybrat místo, které je dál od různých negativních civilizačních jevů, jako jsou například všeobecný prach a zplodiny. Je rozumné používat nějaké rukavice, obléci bychom si měli dlouhé kalhoty a košili či mikinu s dlouhými rukávy. Podle potřeby si můžeme vzít i nůžtičky. Kopřivy se dá sbírat od jara až do září, ale nejkvalitnější jsou mladé rostliny natrhané v dubnu a květnu.
Tři sta gramů listů a lodyh omyjeme a spaříme horkou vodou. Následně je nasekáme tak, aby pustily i šťávu. Vše přeložíme do vhodné velké sklenice, kterou jsme před tím pečlivě vymyli a vysušili. Zalijeme půl litrem lihu o síle čtyřicet procent. Místo něj lze použít i podobně silnou čistou pálenku. Zamícháme a přikryjeme. Nádobu přesuneme na nějaké tmavé místo a necháme kopřivy dva týdny louhovat. Hotovou tinkturu přecedíme, rozlijeme do tmavých lahviček a uskladníme.
Kopřivová tinktura z kořenů
Sto padesát gramů omytých a osušených kořenů nasekáme. Vložíme do vymyté a vysušené sklenice. Zalijeme půl litrem sedmdesátiprocentního lihu a vmícháme sedmdesát gramů medu. Pečlivě uzavřenou nádobu uskladníme na dva týdny do tmy. Jednou za čas sklenici jemně protřepeme. Nakonec už jen stačí vše přecedit, rozlít a uskladnit. Při léčbě i prevenci kapeme dvacet kapek do půl sklenice vody. Podává se v podobných případech jako tinktura z listů a lodyh, ale léčitelé ji doporučují i při dalších zdravotních problémech, jako jsou potíže s metabolismem, dnou a záněty močových cest.
Pozor, z důvodu vysokého obsahu alkoholu tinktura rozhodně není vhodná pro děti a také pro těhotné či kojící maminky. Opatrní s ní musí být z pochopitelných důvodů i řidiči a také lidé, kteří již mají předepsané nějaké léky. Dlouhodobé užívání je nejrozumnější probrat ještě s odborníkem.