Papája neboli ovoce andělů

Exotické ovoce je čím dál tím dostupnější. Ale stejně většina lidí si kupuje jen to, co se jedlo už dřív, čili nějaké banány, pomeranče či v sezóně mandarinky. Ale existují další, velmi zajímavé plody, které navíc mají velmi dobré zdravotní účinky. Mezi takové patří například papája, která je občas také nazývána jako ovoce andělů.

Papája trochu svým vzhledem připomíná hrušku. Má načervenalou (případně zelenkavou) slupku a žlutou až růžovou dužinu. Po rozkrojení uvidíme větší množství černých peciček, které jsou také jedlé, i když jejich chuť je nahořklá a pálivá. Ovoce pochází ze Střední Ameriky, kde bylo ceněno a občas také uctíváno indiánskými kmeny. Z Ameriky se rozšířila také na Dálný Východ a do některých afrických oblastí. Přivezli ji španělští a portugalští mořeplavci, kteří brzy zjistili, že jde o opravdu chutné ovoce, které navíc dobře působí na zdraví. V dnešní době mezi největší pěstitele papáje patří Spojené Státy a Mexiko.

Abychom se nespálili při nákupu tohoto ovoce, přesněji aby nám papája chutnala, je nutno věnovat větší pozornost jejímu výběru (navíc u nás stojí nemalé peníze, které by bylo škoda vlastně vyhodit do záchoda). Pokusme se vybírat takové plody, které mají výraznou oranžovou barvu, pokud možno přecházející do červené. Je dobré, když na omak je ovoce také trochu měkčí. Nesmí to být moc, ale pokud je úplně tvrdé, tak máme  téměř úplnou jistotu, že je ještě nezralé a tím pádem nedobré. Navíc nejde jen o chuťové vjemy, ideálně zralé papáje mají výrazně více zdraví prospěšných látek (hlavně jde o antioxidanty) než nedozrálý plod. Pár tmavých malých skvrnek na slupce nevadí, ale musí být opravdu drobné, plody s velkými šedavými fleky rozhodně nekupujme. Zralé ovoce držme v lednici a snězme ho do dvou dnů. Pokud se nám podaří koupit nezralou papáju, nechme ji mimo lednici v papírovém pytlíku a je možné, že ještě „dojde.“

Ve sto gramech papáje najdeme 41 kcal, 0,5 gramů bílkovin, 0,1 gramů tuků, 11 gramů uhlovodanů a 2 gramy vláknin. Je to také skvělý zdroj vitamínu C a E. Obsahuje navíc i jisté množství vitamínu A a K a z minerálů je zde nejvýznamněji zastoupený draslík a hořčík. Pánové určitě ocení arginin, který podporuje erekci a plodnost. Pro změnu karpain působí velmi prospěšně na srdce a různé průzkumy dokazují, že papája může být dobrým pomocníkem při obnovování správné žaludeční mikroflóry po delší léčbě antibiotiky. Vědecké průzkumy naznačují, že papája (či látky v ní obsažené) by mohly být prospěšné při boji s rakovinou, protože zpomalují a někdy i zastavují zhoubné bujení.

Papáje můžeme jíst jen tak, stačí je rozpůlit, vydlábnout semínka, ovoce případně zakápnout citronem a dužinu pak vyjíme lžičkou. Také je možné plody nakrájet na kostky a použít do různých ovocných salátů. Ale pozor, papáju přidáváme do směsí až těsně před podáním na stůl, protože díky látkám, které obsahuje, by zbylé ovoce mohlo začít měknout a nebylo by již tak chutné. Semínka můžeme využít také, dodají našim pokrmům zajímavou exotickou pikantnost. Pozor, neměly by je ale konzumovat těhotné ženy, těm plody neškodí (i když určitě je dobré zjistit, jestli na ně například nemají alergii), ale semínka ano.