Zázvor není pouze velmi aromatické koření, které máme nerozlučně spojené s chutí i vůní asijské kuchyně. Jedná se také o velmi užitečnou rostlinu se zajímavými léčivými účinky. Pro zdravotní účely se v naprosté většině případů používá celý oddenek, jenž můžeme v dnešní době celkem snadno pořídit v obchodě. Ale skoro stejně jednoduše ho lze pěstovat i doma. Pokud ho chceme používat pro léčbu, je to rozhodně lepší rozhodnutí než nákup, protože budeme mít pod úplnou kontrolou, s jakými chemikáliemi se během růstu dostane do kontaktu. U zázvorů průmyslově pěstovaných a tím pádem i nejpravděpodobněji hodně hnojených to nikdy nevíme.
Léčivé účinky zázvoru
Oddenek (hlavně čerstvý) působí antibakteriálně a protizánětlivě. V lidové medicíně se velmi často doporučuje při kašli, rýmě, nachlazení i takzvaných chřipkách. Podává se lidem, kteří trpí nevolností při cestování, zlepšuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a urychluje metabolismus. Podle některých výzkumů obsahuje látky, které mohou snižovat riziko vzniku určitých druhů rakoviny a také zpomalovat nádorové bujení. Podávaný v nadměrném množství může u někoho vyvolávat pálení žáhy i trávicí potíže nebo silnější bušení srdce. Lékaři nedoporučují podávání čerstvého zázvoru a domácích léků z této rostliny malým dětem. I těhotné maminky by měly být při jeho užívání opatrnější. V tom druhém případě je to klasický rozpor mezi vědou a léčitelstvím, protože tradiční domácí léčba zázvor obvykle doporučuje právě jako skvělý lék na těhotenské nevolnosti. Pozor si musí dávat i lidé, kteří berou léky proti srážlivosti krve nebo na srdce a také ti co musí užívat protizánětlivé přípravky či imunosupresiva.
Pěstování zázvoru
Jak už je zmíněno v úvodu, pěstování zázvoru je jednoduché. Stačí květináč, zemina a trochu trpělivosti. Nejdříve se vypravíme do obchodu a pokusíme se najít oddenek, který je pevný, čerstvý, nepříliš svraštělý a pokud možno na něm vidíme aspoň jedno malé zelené očko. Doma ho opláchneme pod studenou vodou a namočíme. Někdy se ho doporučuje namáčet celou noc, ale ve skutečnosti stačí jen na chvíli. Například po dobu než si připravíme truhlík či květináč – truhlík je lepší, protože zázvor se bude rozrůstat do délky. Zemina by měla být lehká a dobře propustná. Oddenek vložíme podélně očkem nahoru a jemně přisypeme. Neudusáváme. Stanoviště vybereme světlé ale přinejmenším na začátku by na něj nemělo dopadat ostré přímé slunce. Květináč nebo truhlík se zázvorem raději pěstujeme doma. Přenést ho můžeme až když se teplota stabilně i v noci udrží nad patnácti stupni. Zaléváme přiměřeně. Půda nesmí úplně vyschnout, ale nemůžeme ji ani přelévat. Na konci léta se rostlina začne pomalu chystat na přezimování a listy začnou usychat. Pokud ho nechceme sklidit, přesuneme květináč do suché místnosti se stálou teplotou kolem deseti stupňů. V zimě nezaléváme.