Domácí sojové mléko – výroba

Pro některé lidi je pití rostlinného mléka kvůli netoleranci laktózy nutností. Další ho preferují z etických důvodů a ještě jiní k němu přistupují jako k součásti zdravé výživy. Existuje více druhů a většinu z nich můžeme celkem bez problémů vyrobit i v domácích podmínkách. Na následujících řádcích se podíváme na to, jak se vyrábí mléko ze sojových bobů a co od něj můžeme ze zdravotního hlediska očekávat.

Co sojové mléko obsahuje

Zjednodušeně řečeno najdeme v něm to samé, co můžeme najít v sojových bobech. Je tam lecitin, genistein, rostlinné fytoestrogeny, ligniny, izoflavony, vápník, železo, hořčík a vitamíny ze skupiny B. Také jsou dobrým zdrojem bílkovin a dodají tělu i tuky. Kdysi se považovaly ze velmi zdravou potravinu, ale modernější výzkumy to částečně zpochybňují. Přesněji, upozorňují nejen na plusy, které konzumace soji může přinášet, ale poukazují i na některá výrazná rizika. Nadměrná konzumace fytoestrogenů může způsobovat rakovinu, neplodnost a také poškozovat štítnou žlázu. Dnes odborníci raději doporučují to se sojovými výrobky nijak nepřehánět a větší pozor by si měly dávat hlavně těhotné a kojící maminky. Na druhou stranu je dobré používat i selský rozum. Všeho s mírou je heslo, kterým bychom se měli řídit vždy – tudíž i v tomto případě. Navíc soja je tradiční asijskou potravinou, která se tam jí celkem bez problémů už tisíce let.

Recept na domácí mléko ze soji

No ale dost už teoretizování, stejně se nakonec každý musí rozhodnout sám, co bude v životě jíst nebo pít. Pusťme se raději do přípravy sojového mléka. Sušené boby zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Následně je pořádně několikrát propláchneme a rozmixujeme. Při mixování průběžně doléváme přibližně čtyři sklenky vody. V hrnci uvedeme do varu dva litry vody a za stálého jemného míchání do ní nalijeme sojovou kaši. Pořád mícháme, uvedeme do varu (až se začne hodně pěnit) a odstavíme na deset minut. Pak hrnec vrátíme zpět na sporák, znovu uvedeme do varu a na menším ohni za neustálého promíchávání vaříme asi pět minut. Jemné síto vysteleme gázou, umístíme nad druhý hrnec a opatrně sojové mléko cedíme a přeléváme. Na konec ho můžeme ještě osladit – nejčastěji se používá stévie, med nebo agáve. Někdo mléko i různě dochucuje – například při mixování přidá trochu vanilky nebo skořice. Pozor, „odpad“ nevyhazujeme. Sojové drti se říká okara a je to skvělá surovina na přípravu spousty asijských dobrot.

A na konec jen poznámka malinko mimo téma. Na internetu se dá narazit na informace, že zlá EU zakázala prodej sojového mléka. Není tomu tak. Jen to, co se prodává (a prodává se stále to samé, pouze se tomu většinou říká sojový nápoj), musí mít jiný název. Termín mléko se při prodeji rostlinných výrobků používat nemůže.