Příznaky intolerance laktózy

Mléko a sýr k snídaniIntolerance neboli nesnášenlivost laktózy je velmi rozšířeným zdravotním problémem, který se podle různých odhadů týká dvaceti až čtyřiceti procent populace (nejvyšší výskyt intolerance laktózy je v Asii, ale ani v Evropě se nejedná o úplně marginální záležitost). Může být částečná nebo úplná a vzniká ve chvíli, kdy organismus není schopen vytvářet dostatečné množství enzymu laktázy, který laktózu dokáže v těle štěpit a tím pádem umožnit její využití. Pokud zůstane nerozložená, ve střevech začne docházet k její fermentaci, množení nežádoucích bakterií a podráždění stěn trávicího traktu, díky čemuž následně trpíme různými zažívacími problémy.

Příznaky intolerance tohoto cukru (laktóza je disacharid neboli zjednodušeně druh cukru) jsou velmi různé a proto není tak snadné v začátcích problémy s laktózou identifikovat. Připomínají mnoho jiných potíží, které jsou s trávicím traktem spojené. Mezi asi nejčastější symptomy patří průjmy, při kterých stolice vydává nepříjemnou nakyslou vůni. K dalším příznakům patří nadýmání, koliky, křeče, nadměrná tvorba větrů, nevolnost, zvláštní pocit, že se v břišní dutině něco přelévá a dokonce v některých případech i zvracení. Síla příznaků závisí na množství zkonzumované laktózy. V některých případech je intolerance laktózy důsledkem poškození sliznice střeva nějakým onemocněním. V takové situaci mluvíme o sekundární nesnášenlivosti a jedná se převážně jen o dočasné potíže, které většinou po vyléčení nemoci ustoupí.

Identifikaci tohoto zdravotního problému komplikuje fakt, že výrazná reakce organismu se může objevit i deset až dvanáct hodin po konzumaci výrobku obsahujícího laktózu, takže tyto dvě záležitosti na začátku nemusíme automaticky spojovat a příčinu často hledáme jinde. Proto je rozumné v případě častých problémů s trávicím traktem navštívit lékaře, který provede sérii různých testů a naše podezření buď vyvrátí a nebo potvrdí. V případě pozitivního nálezu je nutno velmi výrazně upravit jídelníček a velmi výrazně omezit konzumaci potravin, které laktózu obsahují (úplná eliminace tohoto cukru z jídelníčku se doporučuje jen v malém množství případů). Pokud bychom potíže ignorovali a snažili se je přechodit, můžeme postupem času můžeme riskovat mnohem závažnější zdravotní problémy.