Pravděpodobně většina populace považuje černý rybíz za velmi chutné ovoce, které možná má nějaké to céčko, ale jinak důležitá je hlavně jeho hodnota chuťová a ne ta zdravotní. A to je při tom omyl, ve skutečnosti jde o velmi významnou léčivou rostlinu, jejíž účinky začali využívat již naši prapředkové. A dnešní farmaceutické firmy to vědí také dobře, proto černý rybíz, či přesněji různé jeho výtažky, používají i při výrobě svých přípravků.
Rozhodně se nejedná o starověkou či antickou léčivou bylinu, působení na zdraví bylo u bobulek popsáno až někdy kolem patnáctého století (keř byl využíván na východě již o něco dříve, ale není zcela jasné či pro léčbu či pouze pro chuť), kdy se jejich šťáva doporučovala na žaludek, horečky a různé problémy s horním dýchacím ústrojím. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na léčiva zmírňující revmatismus, artritidu, dnu a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem.
Plody černého rybízu jsou téměř magickým zdrojem vitamínu C (jeho množství je závislé na tom, jaké je zrovna léto, při teplých je ho výrazně více než při studených), který strčí libovolný citron do kapsy a už sto gramů ovoce dokáže překročit potřebnou denní dávku pro dospělého člověka. Vitamín C, který černý rybíz obsahuje je trvalý, dokáže se udržet i v různých zavařeninách. Jenže to není vše, plody obsahují i tzv. vitamín P (a to v nemalém množství) neboli flavonoidy, které kromě jiných blahodárných účinků velmi dobře pomáhají ono céčko vstřebávat. Ale na tom se seznam léčivých látek nekončí, dá se v něm (samozřejmě nejen v oněch chutných bobulkách) najít i vitamín B, A, minerály, antokyany a mnoho dalšího.
A jak zdravotní účinky černého rybízu využít ? U plodů je to jednoduché a hodně záleží na chuti. Samozřejmě nejlepší jsou vždy syrové (zralé, ale ne přezrálé) a ty je možno zobat jen tak nebo se šlehačkou nebo jako posyp na zmrzlinu či odšťavněné, fantasii se meze nekladou. Je možno je také dobře zpracovat na různé sirupy a zavařeniny či kompoty. Z listů je možno si připravit také nálev, a to tak že pět lžiček nasekaného čerstvého listí zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme louhovat přibližně čtvrt hodiny. Čirou tekutinu poté pijeme třikrát denně po jednom šálku. Odvar zase připravíme tak, že lžíci drogy zalijeme sklenicí vody a povaříme tři minuty. Po přecezení odložíme na deset minut a poté pijeme nebo kloktáme. Listí černého rybízu je možné používat i sušené po celý rok, v takovém případě je nejlepší ho sbírat na jaře. Využít se dá nejen na různé žaludeční problémy, kašel nebo při neduzích močové soustavy. Již naši předkové ho dokázali používat i zevně a to v podobě různých obkladů na rány, vředy, ale také například při kousnutí hmyzem.