Škodlivá éčka v potravinách – barviva

Tak zvaná éčka najdeme v dnešní době ve většině potravin. Někdy se jedná o čistě přírodní látky,* ale o těch buď lidé nevědí a nebo v nikom nevyvolávají negativní reakce. Obavy máme hlavně ze syntetických látek, mimo jiné i proto, že některé vědecké výzkumy naznačují, že mohou být škodlivé. Samozřejmě nemusíme hned panikařit, vyloženě jedovaté věci do obchodů nesmí, problém je jen v množství těchto látek, které každodenně do těla dostáváme. A není malé, ročně organismus „obohatíme“ o někollik kilogramů přerůzných éček. Tentokrát se podíváme na barviva u nichž existují jisté pochybnosti ohledně zdravotní nezávadnosti.

E102 – tartrazin, potravinářská žluť – může vyvolávat problémy u astmatiků, v kombinaci s dalšími látkami zvyšuje riziko ADHD
E104 – chinolinová žluť – může zvyšovat hladinu histaminu, některé pokusy na zvířatech naznačují karcinogennost, nevhodná pro lidi s alergií na acylpyrin
E110 – potravinářská žluť – může vyvolávat alergické reakce a dráždit žaludek, zkoumá se případné karcinogenní účinky
E120 – košenila – může vyvolávat nežádoucí alergické reakce (používá se i v kosmetice, může zvýšit riziko výskytu kožních nádorů)
E122 – azorubin – existuje riziko alergické reakce
E123 – amarant, potravinářská červeň – potraviny které ho obsahují nejsou příliš vhodné pro alergiky, ve vysoké koncentraci může být karcinogenní a poškodit tělesné orgány (ale takové množství v potravinách není)
E124 – košenilová červeň – není vhodná pro astmatiky a alergiky, může zvyšovat riziko ADHD
E127 – erythrosin – nevhodný pro lidi s nemocnou štítnou žlázou, může způsobovat problémy se soustředěním
E131 – patentní modř – může zvýšit tvorbu histaminu, jako potravinové barvivo je zakázána v USA a Austrálii
E132 – indigotin – existuje podezření na karcinogenní účinky, výzkumy stále probíhají
E133 – brilantní modř – může vyvolat alergické reakce, nevhodný pro lidi s alergií na acylpyrin, zkoumá se možná karcinogennost
E142 – zeleň – může vyvolávat astma, vyrážky a způsobovat nespavost, jako barvivo není povolena v USA a Kanadě
E162 – betanin – může vyvolávat alergické reakce
E173 – hliník – nevhodný pro lidi s ledvinovými problémy
E180 – litholrubin – nevhodný pro alergiky a astmatiky, zvyšuje riziko hyperaktivity

V seznamu nejsou látky, jejichž přidávání do potravin je v celé EU zakázáno.

* Mnoho lidí si myslí, že zkratka éčko znamená emulgátor a čistou chemii. Ve skutečnosti jde jen o technické označení mnoha různých látek přidávaných do potravin, které nějak mají vylepšit jejich vlastnosti. Mnoho z nich je i čistě přírodního původu a nebo jde sice o synteticky vyrobené látky, které ale mají naprosto stejné chemické vlastnosti (a tím pádem i dopad na lidský organismus), jako jejich přírodní verze. Mezi éčka patří i… vitamíny.