Střevní chřipka – prevence

Tak zvaná střevní chřipka patří mezi typické podzimní a jarní nemoci. Je to čas, kdy viry a baktérie se radostně množí a tak není divu, že jednou za čas na nás něco „skočí.“ Úplně eliminovat riziko onemocnění nelze, nežijeme v naprosto sterilním prostředí, ale i v případě střevní chřipky existuje prevence, která ho přinejmenším velmi snižuje.

1. musíme udržovat náš trávicí systém v dokonalém pořádku. Důležitý je dostatečný a pravidelný přísun vlákniny (zelenina či celozrnné pečivo), probiotik (zakysané mléčné výrobky) a kyseliny mléčné (kysané zelí).

2. z rostlinné říše nám může velmi výrazně pomoci echinacea purpurea neboli trapatka nachová. Tato rostlinka velmi dobře posiluje imunitu.

3. ze zvířecí říše se pro změnu nabízí propolis, také posiluje imunitu, tudíž účinkuje jako velmi dobrá prevence proti chřipce – jakékoliv, tudíž i té střevní. Ideální je ho kombinovat s třapatkou.

4. z hlediska dobré imunity si musíme také udržovat pravidelný a dostatečný přísun vitamínu C. Lze si ho zakoupit v různých pilulkách a rozpouštěcích tabletách, ale je to docela zbytečné. Je nepřeberné množství chutného ovoce a zeleniny, které má tohoto vitamínu dostatek. Jen tak namátkou lze zmínit šípky, citrusy, zelí, brokolici, papriku nebo kiwi.

5. velmi důležitá je osobní hygiena. Pravidelné mytí rukou je samozřejmostí (zvláště po použití toalety či příchodu z práce nebo procházky), pokud jsme venku, snažme se nedotýkat obličeje – zvláště se vyhýbejme okolí očí, nosu a úst.

6. na čistotu nesmíme zapomínat ani při přípravě jídla. Vše pečlivě myjeme, na krájení nepoužíváme nemytá prkénka či nože, kterými jsme před pár hodinami něco mazali či krájeli. Talíře a příbor by měly být vždy čisté a každý by měl mít svůj vlastní, to samé se týká i skleniček. V rizikových obdobích se vyhýbejme pití z jedné lahve.

7. vyhýbejme se kontaktu s nemocnými, v situacích, kdy začne řádit nějaká epidemie, nechoďme na místa, kde je vysoká koncentrace lidí – jsou to hlavně různá nákupní centra a veřejná doprava.

8. před spláchnutím pravidelně sklápějme záchodové prkénko. Tím velmi výrazně omezíme šíření virů a bakterií.