Tinktura a kapky z hlohu

Hloh - zralé plody vhodné ke sklizni - credit Pixabay by satynek

Hloh je v lidovém léčitelství velmi oblíbenou rostlinou. Používají se hlavně květy, ze kterých se tradičně připravuje různé léčivé odvary neboli bylinkové čaje, a nebo plody. Z těch se pro změnu v domácích podmínkách často připravuje tinktura nebo sladké kapky. Obě léčiva se podávají mimo jiné na posílení imunity, zvláště během zimních období nás mohou chránit před chřipkami a nachlazením. Hloh se také považuje za dobrý lék na potíže s vysokým tlakem a se srdcem.

Tinktura z hlohu se vyrábí velmi snadno. Na recept budeme potřebovat přibližně čtvrt kilogramu zralých plodů, které pečlivě omyjeme, očistíme, po oschnutí v nádobce jemně nadrtíme (zmáčkneme) a zalijeme lihem rozředěným na čtyřicet procent (místo lihu samozřejmě můžeme použít nějakou pálenku bez vůně a chuti). Tekutiny by mělo být tolik, aby zakryla všechno ovoce. Promícháme a odložíme louhovat na dva až tři týdny. Po uplynutí této doby hotovou tinkturu přecedíme přes pláténko a nalijeme do vyvařené tmavé láhve. Podáváme deset kapek třikrát denně (pokud se nám zdají moc ostré, můžeme je nakapat do malé skleničky s čistou vodou) nebo podle doporučení odborníka.

Recept na hlohové kapky je o trochu náročnější, ale rozhodně se ho nedá označit za složitý. Budeme potřebovat přibližně kilogram plodů (nejlepší je sbírat po prvních mrazících a nebo dokonale zralé nechat přejít mrazem dva dny v našem mrazáku) a přibližně osm sklenic lihu rozředěného na padesát procent (nahradit to v nouzi lze stejně jako u tinktury nějakou vhodně dobranou pálenkou, ale tam sehnat dostatečně silnou bez aromatu je složitější). Hloh s lihem dáme do nějaké nádoby a odložíme na dva týdny louhovat. Denně nádobu protřepeme. Po uplynutí této doby tekutinu, podobně jako u hlohové tinktury, přecedíme. Ale to ještě není konec přípravy. Následně si vezmeme tři sklenice vody, smícháme je s půl kilogramem cukru, přihodíme osm hřebíčků, kousek celé skořice a nastrouháme kůru z jednoho citronu. Všechno svaříme, sebereme z povrchu pěnu a přilijeme hlohový výluh. Zamícháme a odložíme na další dva dny. Po uplynutí této doby hotové kapky přecedíme a rozlijeme do připravených vyvařených lahví, které pak uskladníme. Podáváme třikrát denně dvacet pět kapek.

Pravidelné používání hlohové tinktury i kapek bychom měli nejdřív probrat s odborníkem. Ze samozřejmých důvodů oba tyto domácí léky nejsou vhodné pro malé děti a také se převážně nedoporučují těhotným a kojícím ženám.