Za svou zajímavou barvu a mnoho zdraví prospěšných vlastností vděčí cibule antokyanům. Jejich barva závisí na prostředí. V kyselém jsou červené, v neutrálním fialové a v zásaditém modré. Tyto přírodní flavonoidy se využívají i v potravinářském, kosmetickém a samozřejmě i ve farmaceutickém průmyslu. Ale červená cibule nejsou pouze antokyany, obsahuje i mnoho dalších vitamínů a minerálů, které jsou pro zdravý život nezbytné. Léčivé látky z cibule můžeme koncentrovat a následně využít v domácí tinktuře.
Recept na tinkturu a její užívání
Červenou cibuli oloupeme a nasekáme na malé kostičky. Potřebujeme jí tolik, aby vyplnila vybranou nádobu, ve které budeme louhovat tinkturu, do tří čtvrtin. Následně vše zalijeme potravinářským lihem rozředěným na čtyřicet procent (lze použít i libovolnou jinou pálenku bez chuti se stejnou stupňovitostí), tak aby úplně překryl nasekanou cibulku. Zavíčkujeme, překryjeme utěrkou a uložíme na nějaké tmavé místo. Necháme deset dní louhovat. Po uplynutí této doby vše přecedíme a tinkturu rozlijeme do lahviček. Podáváme jednu lžíci denně buď deset minut před obědem nebo dvě hodiny po posledním jídle. Z důvodu obsahu alkoholu není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy a pro ty, co užívají nějaké léky.
Zdraví prospěšné látky a účinky
Kromě antokyanů v červené cibuli najdeme i draslík, sodík, síru, železo, vápník a jód. Obsahuje také vitamíny ze skupiny A, B, C a E. Je skvělým zdrojem kvercetinu, který patří mezi nejsilnější přírodní flavonoidy se skvělými antioxidačními vlastnostmi. Podle různých výzkumů může pravidelná konzumace cibule omezit riziko vzniku některých druhů rakoviny. Výtažky z této zeleniny dokázaly regulovat hladinu cukru i cholesterol. Také omezuje množení Helicobacteru pylori, který je zodpovědný za vznik vředů v trávicí soustavě. Cibuli máme obecně spojenou s nepříjemným zápachem z úst, ale paradoxně z dlouhodobého hlediska dokáže tento problém velmi dobře redukovat. Samozřejmě neměli bychom si ji dopřávat přímo před randěním, ale pravidelné žvýkání velmi dobře očistí celou ústní dutinu a ošetří dásně. Výtažky z červené cibule posilují celkovou imunitu organismu, zmírňují problémy s kašlem a pomáhají při léčbě chřipky i nachlazení. Také mají detoxikační účinky a pozitivně působí na oběhovou soustavu.