Tři mýty o citrusech

Grepy, pomeranče, citrony nebo mandarinky jsou, zvláště v zimním období, velmi oblíbené. Citrusům přisuzujeme téměř zázračné vlastnosti, během útoků různých chřipek je do sebe ládujeme horem dolem. Není proto vůbec překvapivé, že o nich také mezi lidem krouží spousta nepravdivých mýtů.

Žádné jiné ovoce nemá tolik vitamínu C, jako citrusy a zvláště citron. Toto je asi nejrozšířenější nepravda, která možná částečně vznikla tím, že céčko si automaticky spojujeme s velkou kyselostí, což je asi nejsilnější chuťový vjem při konzumaci téměř všech citrusových plodů. Ve skutečnosti opravdový rekordman v obsahu vitamínu C nepochází z džunglí a pralesů, ale najdeme ho v našich lesících a loukách. Jedná se o šípky – v porovnání s citronem jsou … třicetkrát účinnější. Lepší je například také černý rybíz nebo červená paprika. A dokonce i zelenina, u které bychom asi z důvodu chuti nic speciálního nečekali, jako je květák či špenát, je céčkově bohatší.  Slušné zásoby najdeme také v bramborech, brokolici, jahodách, rajčatech nebo například v zdraví prospěšné a poslední době velmi oblíbené lichořeřišnici. Samozřejmě to neznamená, že bychom na citrusy měli zanevřít či je úplně ignorovat. Ale nejlepší či jediné rozhodně nejsou a lze je například při různých alergických problémech velmi jednoduše zastoupit.

Proti chřipce a nachlazení je nejlepší lék a prevence horký čaj s citronem. Pokud přijdeme z procházky promrzlí, tak horký čaj s citronem je opravdu výtečná záležitost. Také když nás bolí v krku, smrkáme atd. Jenže stejně dokonalý je horký čaj … bez citronu. Pomáhá nám totiž jeho teplota a ne vitamíny, protože ty jsme horkou vodou velmi úspěšně zlikvidovali. Přesněji mizí tak rychle, že jedinou možností, abychom jich trochu do sebe dostali, by bylo pít nápoj hned poté co se vylouhuje a hodíme do něj plátek citronu (čili pro většinu lidí by hlavním efektem bylo nepříjemné opaření).  A nebo samozřejmě můžeme přidat citron už do vychladlé tekutiny, jenže pak nezískáme onen rozehřívací efekt a hlavně nám přestane pomáhat teplo.  To stimuluje tvorbu bílých krvinek a tím pádem zlepšuje obranyschopnost organismu.

Citrusy bychom měli jíst jen při nedostatku vitamínu C. Ačkoliv, jak už bylo uvedeno výše, toto ovoce není nejlepším zdrojem céčka, tak na druhou stranu je fakt, že ho obsahuje nemalé množství. Ale není v nich jen vitamín C. Mají vysoký obsah různých antioxidantů, které pomáhají chránit naše tělo před účinky volných radikálů.  Také zde najdeme pektin, který pomáhá při trávení a posiluje imunitní systém. Navíc je zde blahodárná kyselina listová, která rozvíjí nervový systém a beta karoten, který je prospěšný pro pokožku a náš zrak. Abychom byli schopni využít sílu citrusů dokonale, měli bychom je přechovávat v lednici nebo studené spižírně – teplota skladování by měla být nižší než patnáct stupňů, jinak se s postupem času léčivost tohoto druhu ovoce snižuje.