Třešně, jeden ze symbolů nadcházejícího léta, jsou ze zdravotního hlediska spolu z višněmi jednoznačně velmi zajímavé ovoce. Sice se z osmdesáti procent jedná jen o obyčejnou vodu, ale těch zbylých dvacet opravdu stojí za pozornost. Celkově přispívají k lepšímu fungování organismu a navíc podle různých vědeckých výzkumů jsou či mohou být prospěšné při léčbě či zmírnění negativních dopadů některých nemocí. Podívejme se podrobněji, co se kromě pecky v těchto malých plodech ještě skrývá.
Účinky třešní na naše zdraví
Třešně jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a K. Obsahují také jód (mají ho více než ryby), draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, sodík i zinek, najdeme v nich flavonoidy, ovocné kyseliny a mnoho zdraví prospěšných antioxidantů. Již mnoho let se doporučují lidem, kteří trpí dnou, protože se jim daří velmi výrazně snižovat koncentraci kyseliny močové v našem organismu. Navíc v třešních jsou látky, které mají mírně anestetický účinek na klouby, což má při podagře nemalý význam. Samozřejmě tento efekt pomůže i lidem s různými revmatickými problémy. Lidoví léčitelé doporučují také během třešňové sezóny dvou až třídenní detoxikační kůry, kdy máme jíst pouze toto ovoce. Mají pomáhat při očištění a zlepšení kondice naší trávicí soustavy, na jejímž správném fungování závisí i celková obranyschopnost lidského organismu. Také čistí játra a ledviny.
Třešně a cukrovka
Lékaři dříve cukrovkářům příliš třešně nedoporučovali. Ale jak ukázaly nové vědecké výzkumy, všechno může být jinak. V třešních a ve višních je vysoký obsah antokyanů, které podle výzkumů prováděných na zvířatech dokážou zvyšovat produkci inzulínu. Lidem trpícím diabetem se při dlouhodobé a pravidelné konzumaci tohoto ovoce měřitelně zlepšily zdravotní výsledky. Z hlediska antokyanů je důležitá i barva ovoce – tmavší plody jich mají více. Tyto látky navíc nepomáhají pouze při tvorbě inzulínu. Mají celkově pozitivní vliv na lidskou oběhovou soustavu, chrání cévy a srdce a jakožto přirozený antioxidant mohou působit jako částečná prevence proti vzniku rakoviny.