Kyselina listová v potravinách

Kyselina listová je jiný název pro vitamín B9. Její nedostatek může mít velmi závažné následky pro zdraví a je velmi důležitá zvláště během těhotenství. Můžeme si ji pořídit v lékárně, ale rozhodně bychom neměli zapomínat na to, že dostatečné množství můžeme najít i v různých potravinách.

Kyselina listová má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu a zlepšuje trávení. Odehrává také roli při tvorbě červených krvinek, takže může být prospěšná pokud máme potíže s chudokrevností. Jak už bylo napsáno v úvodu, během těhotenství má obzvlášť velký význam, protože pomáhá vytvářet u nově rostoucího človíčka dobře fungující nervovou soustavu a zdravý mozek. Ovlivňuje také váhu novorozence a jeho pozdější vývoj.  Obecně se uvádí, že by ženy do třetího měsíce těhotenství měly přijímat kolem 0,4 až 0,6 miligramu vitamínu B9 denně. Pokud požehnaný stav plánujeme, můžeme zvýšit přísun kyseliny listové ještě před početím.

A v jakých potravinách ho můžeme najít? Seznam je docela bohatý, takže se sestavením jídelníčku určitě nikdo nebude mít problém. Dobrým zdrojem je ovoce a zelenina, například brokolice, pomeranče, květák,  rajčata či luštěniny – a hlavně vše čerstvé co má zelené listy jako je například salát, špenát, kapusta či chřest. Užitečným zdrojem je i droždí, oříšky, slunečnice nebo vejce či sója. Ale ani masožroutky nemusí být zklamané a zoufat, že je někdo bude během těhotenství předělávat na králíky. Hodně kyseliny listové  obsahují například játra. Ty jsou také zdrojem vitamínu B12, který pomáhá v jejím vstřebávání a rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. I ten najdeme v různých potravinách. Kromě jater ho velké množství obsahují tzv. mořské plody, trochu ho najdeme i v mléku, mléčných výrobcích a vejcích. Dříve se uvádělo, že dobrým zdrojem pro lidský organismus mohou být i řasy či fermentovaná soja, ale dnes vědci s tímto názorem nesouhlasí. Uvádí se, že naše tělo má problém se zpracováním vitamínu či jeho alternativy z těchto produktů. Proto se při vegetariánských dietách dnes raději doporučuje jíst potraviny, které jsou o „bé dvanáctku“ obohaceny. Přidává se mimo jiné do soji či do různých snídaňových vloček.