Na každé louce či zahrádce roste mnoho rostlin, které automaticky považujeme jen za plevel. U některých ještě tušíme, že mohou mít i léčivé účinky, ale o většině případů si myslíme, že nemá vůbec žádnou hodnotu. Podívejme se na tři příklady „obyčejného býlí“, které tuto představu vyvrací a ve skutečnosti může obohatit naši domácí lékárničku.
Kokoška pastuší tobolka – v lidové medicíně se využívala hlavně na bolestivé menstruace, vnitřní krvácení, záněty močového měchýře i ledvin. Připravoval se na to speciální výluh. Pokud si ho chceme připravit sami, musíme nejdříve seříznout vrchní části rostlin ve chvíli, kdy se na nich začínají tvořit tobolky. Vše pak rozdrtíme a zalijeme lihem – mělo by to být přibližně půl skleničky na deset deka nadrcené byliny. Po promíchání nádobu uzavřeme a uskladníme v místě s pokojovou teplotou. Přecedíme po deseti až čtrnácti dnech. Při problémech se podávaly třikrát denně dvě až čtyři kapky rozmíchané ve sklenici s vodou.
Svízel přítula – i když název naznačuje spíše něco velmi otravného a přinášejícího problémy, i tato rostlina má léčivé účinky. Předepisovala se při zánětech mandlí, močové soustavy, kožních problémech, kornatění tepen a alergii. Můžeme si ji buď nasušit a pak z ní připravovat léčivé čaje (jedna lžička sušené drogy na skleničku vroucí vody, necháme louhovat půl hodiny a pak přecedíme) nebo lze doma vyrobit silný macerát. Na ten bychom měli rozmixovat jeden díl čerstvé svízele (sklízíme v plném květu) a zalít pěti díly vody. Po rozmíchání směs necháme stát šest hodin. Pak vše přecedíme a buď ihned podáváme nebo spojíme se stejným množstvím čtyřiceti procentního lihu, přelijeme do lahviček a uskladníme. Podává se dvakrát až třikrát denně deset mililitrů.
Černohlávek obecný – tento plevel se tradičně doporučoval jako kloktadlo při problémech s krkem a nachlazením, měl zlepšovat trávení a uklidňovat bolesti břicha, také se podával pro stimulaci tvorby žluči. Podle dnešních výzkumů obsahuje velké množství antioxidantů a je možné, že se ho lékařům podaří využít i při léčbě rakoviny. Bylinu se sbírá v květu a buď suší (nálev je jedna lžíce drogy na skleničku vařící vody, podává se čtyřikrát denně) a nebo zpracovává s lihem. V tomto případě jeden díl čerstvé byliny zalijeme pěti díly lihu, po šesti dnech přecedíme a podáváme při plicních problémech a vlhkém kašli třikrát denně pět mililitrů. Také si můžeme z čerstvé bylinky připravit kašičku (rozdrtíme a smícháme s převařenou vodou), která se používala na léčení různých vřídků a ranek.
info: pozor, zvláště u těchto bylin je vždy nutná konzultace s odborníkem, nehodí se pro každého, zvláště opatrné musí být těhotné či kojící ženy, děti a také lidé, kteří již berou nějaké léky.