Mrkvový sirup na kašel

Košík plný omyté mrkve - credit Pixabay by Jakcmac34

Mrkev je asi v podvědomí naprosté většiny lidí zelenina, která hlavně prospívá našemu zraku, protože už od dětství všichni slýchali přinejmenším stokrát, že kdo jí hodně mrkve, ten má oči jako rys. Ve skutečnosti je to všechno trošku složitější, ale obecně můžeme říci, že je to skutečně pravda a tato kořenovka našemu zraku opravdu hodně prospívá. Ale mrkev toho dokáže mnohem více. Málokdo například ví, že si doma můžeme udělat výtečný mrkvový sirup na kašel, který výborně pomáhá odkašlávat usazený hlen.

Co se v mrkvi skrývá

Na začátku si jen v krátkosti shrňme, co všechno můžeme v mrkvi najít. Za svou oranžovou barvu vděčí velkému množství karotenoidů (alfa i beta karoten, zeaxantol, lutein, lykopen), které mají výborné antioxidační vlastnosti. Pokud jde o beta karoten, mrkev je jedním z nejlepších čistě přírodních zdrojů této látky. Dále v této zelenině najdeme několik vitamínů ze skupiny B, trochu tak zvaného céčka a vitamíny E i K. Z minerálů má mrkev vysoký obsah draslíku, vápníku, fosforu, sodíku a hořčíku a také trochu železa a zinku. Ve sto gramech je přibližně 40 kilokalorií, tři gramy vlákniny, osm gramů sacharidů, minimální množství tuků a bílkovin a téměř devadesát procent vody.

Recept na sirup

No ale vraťme se od strohých údajů zpět k výrobě sirupu na kašel. Vezmeme půl kilogramu mrkve, oškrábeme ji, opláchneme a nakrájíme na malinké kostičky. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou, uvedeme do varu, přikápneme jednu malou kapku dobrého rostlinného oleje (či vločku másla). přisypeme lžíci jemně nasekaného nebo nastrouhaného zázvoru a vše na středním plameni vaříme, dokud nám mrkev nezměkne. Všechno přecedíme přes jemné sítko, ale tekutinu nevyléváme. Uvařenou mrkev se zázvorem rozmixujeme dohladka a počkáme, dokud teplota přecezené vody neklesne pod nějakých padesát stupňů (pocitově už není horká). Pak do ní vmícháme tři vrchovaté lžíce dobrého medu (pokud chceme mít opravdu kvalitní sirup, med by měl pocházet pokud možno od ověřeného včelaře – rozhodně se nehodí nějaký ze supermarketu s nápisem, že je ze vyroben směsi medů z EU a mimo EU) a nalijeme k rozmixované mrkvi. Všechno pečlivě rozmícháme a… mrkvový sirup na kašel je hotov. Podáváme třikrát denně po lžíci a tak zvané mokré kašlání by mělo ustoupit během dvou až tří dnů.