Šeřík léčí – recepty na šeříkový sirup, tinkturu a čaj

Šeříkový květ nejen krásně voní a těší oko, je to také užitečná léčivá surovina, ze které se dá připravit čaj, sirup nebo tinkturu

Šeřík, známý svou krásou a neodolatelnou vůní, je jedním z nejvýraznějších symbolů května. Jeho bohaté květy, hrající odstíny od jemně růžové až po sytě fialovou, jsou pastvou pro oči a jejich omamná vůně přináší svěží závan jara. Šeřík však není jen okrasou zahrad a parků. Je také nositelem hluboké symboliky. V naší kultuře bývá spojován s osvobozením, protože jeho rozkvět připomíná květnové dny roku 1945, kdy se po temném období druhé světové války vrátila na krátko do našich ulic svoboda. Když šeřík kvete, připomíná nám nejen jaro, ale i naději a nový začátek. Přestože na něj pohlížíme hlavně jako na ozdobný keř, šeřík si zaslouží pozornost i z hlediska zdraví. Ve svých květech a listech ukrývá překvapivý potenciál – látky, které mohou být využity v lidovém léčitelství k podpoře našeho těla i mysli. Připravit z něj můžeme šeříkový sirup, léčivou tinkturu a také čaj.

Trocha historie a účinky

Šeřík hraje roli v lidské kultuře již od starověku. Podle řecké mytologie nymfa Syrix chtěla uniknout chlípným choutkám boha Pana a proto se proměnila na keř šeříku. Ten si z ní potom vyřezal flétnu. Východoevropské tradice spojovaly šeřík se smrtí – květy se vkládaly do rakví, aby pomohly zamaskovat nepříjemný zápach. V Británii jeho květy byly považovány za symbol nešťastné lásky a nosily se jako ochrana před osamělostí. V tradiční medicíně se odvary z listů používaly pro omývání ran a při různých kožních zánětech. Vnitřní užívání léčitelé doporučovali proti střevním parazitům. Nálevy a odvary z květů se používal při horečce, nachlazení, kašli, nevolnosti nebo při revmatismu a pro celkové posílení organismu. Poté co se keř rozšířil i do Severní Ameriky, indiánské kmeny ho začaly využívat při zánětech ústní dutiny. Šeříková vůně nachází široké uplatnění v aromaterapii. Zdraví prospěšné vlastnosti výtažků z šeříků zkoumají i vědci, protože obsahuje látky a kombinace látek, které mají silné analgetické, antiseptické a antioxidační vlastnosti. V budoucnu tyto výzkumy možná lidstvu pomohou při hledání a výrobě nových léků proti zánětlivým a autoimunitním onemocněním.

Šeříkový sirup

Budeme potřebovat přibližně dvě sklenice šeříkových květů, půl kilogramu cukru a pro chuť můžeme přidat ještě jeden citron. Do hrnce nalijeme dvě skleničky (přibližně čtyři deci) vody, uvedeme do varu a nasypeme do ní cukr. Mícháme dokud se dokonale nerozpustí a nevznikne nám sirup. Pokud chceme použít citron, přidáme nakrájené plátky bez kůry i bílého podkoří spolu s cukrem. Sundáme z plotny, do horké tekutiny vmícháme květy a odložíme louhovat na dvacet čtyři hodin. Poté šeříkový sirup přecedíme do lahví nebo sklenic a uskladníme do lednice. Měl by vydržet několik týdnů. Jesliže chceme připravit trochu více sirupu do zásoby, je lepší sklenice pasterovat.

Šeříková tinktura

Natrháme si deset až patnáct velkých květů šeříků, které doma rozložíme na stůl a necháme půl dne, aby je opustili různí nežádoucí obyvatelé. Kvítky otrháme do větší sklenice a zalijeme půl litrem čistého potravinářského lihu smíchaným s půl litrem vody. Sklenici odložíme na deset dní. Každý den ji protřepeme. Na konec ji už jen přecedíme a rozlijeme do tmavých lahví. Šeříková tinktura může posloužit také jako základ pro přípravu léčivého likéru. Převaříme sklenici vody a necháme ji vychladnout přibližně na čtyřicet stupňů. Rozmícháme v ním sklenici medu a šťávu vymačkanou z polovičky citronu. Vše spojíme s půl litrem tinktury a odložíme uzrát na přibližně dva měsíce na nějaké tmavé a chladné místo.

Šeříkový čaj

Do třetice si můžeme připravit ze šeříku také léčivý čaj, který je ideální proti stresu a na celkové uklidnění, proti kašli a také pro lepší fungování jater. Stačí zalít jednu lžíci sušených květů sklenicí vroucí vody sklenkou vroucí vody a nechat pod pokličkou louhovat přibližně pět minut. Pijeme dvakrát až čtyřikrát denně po jedné skleničce. Pro lepší účinky i intenzivnější chuť je lepší květy před sušením fermentovat. Kvítky bez stonků napěchujeme do sklenice a uzavřeme. Odložíme na hodně teplé slunečné místo přibližně na dva dny. Měly by ztratit barvu. Případně můžeme ten proces urychlit v troubě rozehřáté na čtyřicet stupňů. Sklenici do ní vložíme na hodinu a pak ještě vystavíme na zbytek dne na slunko. Po fermentaci kvítky rozložíme na plech a necháme dobře uschnout. Uskladníme. Fermentovaný šeřík používáme na čaj úplně stejně jako nefermentované sušené květy.

Přidejte komentář