Syndrom čínské restaurace

Kwokova nemoc neboli syndrom čínské restaurace je druhem pokrmové alergie, která se obvykle objevuje u lidí často konzumujících takzvané čínské jídlo. Úplně přesné příčiny výskytu tohoto zdravotního problému stále nejsou známé. Odborníci podezírají, že hlavním viníkem v tomto případě je citlivost na glutaman sodný nebo jeho nadměrný příjem.*

Příznaky syndromu

Symptomy syndromu čínské restaurace se objevují do několika hodin po snědení nějakého čínského pokrmu (nebo spíše jídla z asijské kuchyně). Navzdory názvu se mohou vyskytnout nejen po návštěvě restaurace, ale také poté, co si nějakou východní lahůdku dopřejeme rodinného stolu. Mohou zmizet také za pár hodin, ale často se stává, že přetrvávají dokonce několik dní.  Mezi nejobvyklejší příznaky patří bolesti hlavy i břicha, křeče ve svalech, bolavé klouby, pocení, zarudlé nebo ztuhlé tváře – případně pocit tlaku kolem rtů nebo na různých místech obličeje a dojem, že nás pálí rty nebo jejich okolí. V některých případech se také může objevit tlak či bolest na hrudníku a u srdce, otékající hrdlo a také problémy s dýcháním nebo velké záchvaty kašle. V takové situaci je nejlepší vždy rychle navštívit lékaře.

Léčba Kwokovy nemoci

Většina příznaků této alergie sama po čase zmizí. Více méně jediné co má smysl dělat, je potlačování nejnepříjemnějších symptomů, jako jsou například migrény. Tady každý může vyzkoušet svůj oblíbený způsob boje s bolestí hlavy, ať už to je bylinka, pilule nebo například meditace. Také se doporučuje zvýšit příjem vody (obyčejné nebo minerální), která by měla urychlit vyplachování glutamátu z našeho organismu. Při intenzivních nebo často se vracejících potížích bychom měli navštívit lékaře, který určí, jestli by nebylo rozumnější tuto látku z jídelníčku vyřadit úplně. V takovém případě si musíme navíc dávat pozor při nákupu různých polotovarů a hotových jídel, protože bohužel většinou glutamát** v nějaké podobě obsahují.

* Jistou zajímavůstkou je fakt, že podle různých experimentů je pro člověka mnohem nebezpečnější sůl než glutaman sodný. Přinejmenším pokud by se to hodnotilo podle velikosti smrtelné dávky.

** Lidé, kteří mají potíže s syndromem čínské restaurace, si musí dávat pozor i na výrobky, v jejichž složení najdeme i názvy jako bílkovinný hydrolyzát (rostlinný, sojový) či hydrolyzovaná bílkovina, kvasnicový extrakt a kvasnicový výtažek.