Japonci každodenní kloktání považují za základní hygienický návyk, který je pro zdraví přinejmenším stejně důležitý, jako například pravidelné mytí rukou. Již mnoho století si třikrát denně proplachují krk a jak potvrdily i některé vědecké výzkumy, zvláště během podzimu a zimy mají o něco méně zdravotních problémů než lidé, kteří pravidelně nekloktají. Kloktat můžeme obyčejnou vodou, zeleným čajem a nebo si lze i pro zesílení léčivých účinků připravit nějaké tradiční kloktadlo z bylinek či obecně dostupných surovin.
Šalvěj
Kloktání šalvějového čajíku se doporučuje hlavně jako desinfekce ústní dutiny a při různých potížích se záněty dásní. Vezmeme sáček sušené šalvěje (nebo zarovnanou lžičku s nadrcenou bylinkou), zalijeme ji vroucí vodou a necháme pod pokličkou louhovat deset minut. Tekutinu přecedíme, ochladíme na tělesnou teplotu a hrneček vykloktáme.
Med
Medové kloktání přináší úlevu při bolestech krku, hydratuje vysušené hrdlo a pomáhá bojovat s některými druhy infekcí. Ve skleničce rozmícháme pět lžiček dobrého medu (nejvíce se doporučuje lipový nebo medovicový) a celou ji vykloktáme. Opakujeme třikrát denně po čtyřech až pěti hodinách.
Jedlá soda
Kloktadlo, do kterého přidáme trochu jedlé sody zmenšuje otoky v krku a působí protizánětlivě. Tři čtvrtě lžičky bicarbony pečlivě rozmícháme v necelé sklence teplé vody. Kloktáme čtyřikrát denně. Pozor, v tomto případě stačí ústní dutinu a krk jen tak jemně propláchnout a vyplivnout. Příliš intenzivní kloktání by mohlo mírně podráždit sliznici.
Heřmánek
V našem regionu heřmánek rozhodně patří k nejpoužívanějším léčivým bylinám. Proto asi nikoho nepřekvapí, že se z něj připravují i domácí kloktadla. Ta mají antibakteriální účinky a navíc pomáhají odstraňovat nepříjemný zápach z úst. Lžičku nebo sáček heřmánku spaříme vařící vodou a pod pokličkou odstavíme na čtvrt hodiny. Pak bylinu vyndáme nebo přecedíme, necháme tekutinu trochu vychladnout a ještě teplou, ale už ne horkou pořádně vykloktáme.
Jablečný ocet
Kloktání jablečného octa lidová medicína doporučuje při kvasinkových infekcích ústní dutiny a také kvůli mírným antibakteriálním účinkům i jako preventivní léčbu při prvních náznacích bolesti v krku. Smícháme jeden díl octa se třemi díly teplé vody a kloktáme pak každé tři až čtyři hodiny.