Zlatá pasta z kurkumy

Kurkuma v misce připravená na výrobu zlaté pasty - credit by Pixabay summawhat

Kurkumu zná lidstvo již více než čtyři tisíce let. A přibližně stejnou dobu trvá i její využití k léčebným účelům. Nejdříve si tohoto koření všimla ajurvéda a čínská medicína, později se díky oblibě východních léčebných postupů dostaly znalosti o jeho prospěšných účincích i do našeho civilizačního okruhu. V dnešní době vlastnosti kurkumy pečlivě zkoumá i moderní věda, která závěry starověkých lékařů v mnoha případech potvrzuje. Existuje nepřeberné množství různých léčivých směsí z kurkumy, jednou z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších na přípravu je tak zvaná zlatá pasta.

Na základní recept si nachystáme půl skleničky kurkumy a skleničku studené vody. Obě suroviny smícháme v nějakém menším hrnci, dáme na sporák a za stálého míchání ohříváme (směs nesmí vřít). Během pěti až deseti minut by se nám měla vytvořit krásná zlatá pasta a… máme hotovo. Přesněji řečeno vznikla nám naprosto základní směs, kterou je ale užitečné ještě trochu vylepšit, abychom zdokonalili vstřebávání kurkuminu. Je to velmi snadné. Na samém konci přípravy vmícháme ještě lžičku jemně nadrceného pepře a přibližně padesát mililitrů kvalitního panenského oleje – výběr záleží na nás, pokud se hodláme držet východnějších koncepcí, sáhneme asi po kokosovém, ale vhodný je i klasický olivový (jen u něj a jiných úplně tekutých olejů je možné, že budeme muset zlatou pastu ještě trochu zahustit kurkumou). Hotovou směs necháme vychladnout a dáme do lednice, kde by měla vydržet přibližně deset dní.

A jak tuto pastu pak používat? Zjednodušeně řečeno, fantazii se meze nekladou. Nejjednodušší je, když si ji budeme dávat třikrát denně po malé lžičce jen tak. Tento způsob má ale určité nevýhody. Člověk získává dojem, že se jedná o nějakou povinnou medicínu a moc se mu do toho nechce, případně toho po nějakém čase nechá. Navíc pro spoustu lidí je chuť čisté pasty přinejmenším nudná ne-li přímo nepříjemná, i když v tomto případě lze vše vyřešit přimícháním menšího množství dobrého medu (čili bohužel ne většiny toho, co se pod názvem med prodává v obyčejných obchodech). Pastu se také tradičně pije s teplým mlékem (nemusí být kravské či kozí, lze použít i sojové nebo například mandlové), tento nápoj bychom si měli dávat pokud možno před spaním. Kurkumové mléko samozřejmě také můžeme různě dochutit a to nejen medem, ale i například vanilkou nebo skořicí. No a samozřejmě zlatá pasta z kurkumy se dá přidat téměř do jakéhokoliv jídla. Nejčastěji se vmíchává do různých salátů, pomazánek, pokrmů s rýží, omáček (zvláště z východoasijské kuchyně), polévek etc.