Jablečný ocet – výroba

Jablečný ocet má v lidové medicíně bohaté uplatnění. V dnešní době ho můžeme bez větších problémů zakoupit například v obchodech s tzv. zdravou výživou, ale je možno si ho vyrobit i v domácích podmínkách. Taková výroba má tu výhodu, že později přesně víme, co konzumujeme. Receptů je větší množství, níže prezentujeme variantu z jablečných slupek.

Vybereme si hezká, nenatlučená  a nehnijící jablíčka, která velmi pečlivě omyjeme a poté je oloupeme. Slupky naskládáme do třech čtvrtin objemu sklenice (zbytek sníme nebo zpracujeme podle chuti a nálady). Na začátek je lepší si vyzkoušet výrobu půllitrového množství, později se fantasii a velkoprodukci meze nekladou. Sklenici naplníme převařenou oslazenou vodou až po zúžení hrdla. Obecně se dává přibližně lžíce cukru na dvojku vody, ale vše závisí na sladkosti jablek. Sladší potřebují trochu méně, kyselejší trošku více a samozřejmě velmi důležitý je pak i finální verdikt našich chuťových buněk. Sklenici neuzavíráme, zakryjeme ji jen gázou, kterou ještě upevníme gumičkou. Na čtrnáct dní ji odložíme do tepla a tmy. Po uplynutí této doby by měl vzniknout  jablečný ocet, který přelijeme do tmavé lahve.  Ideální výsledek je sladkokyselý, ze kterého stále můžeme cítit příjemnou vůni jablek. Ocet je přirozenou konzervační látkou, proto ho nemusíme držet v lednici, pokojová teplota stačí. Lednicí mu ale neublížíme a můžeme prodloužit trvanlivost.

Asi jediný významnější problém, který domácí výroba může přinést, je výskyt plísně. Ta je samozřejmě nežádoucí. Vzniknout může vlastně ze tří důvodů. Prvním je špatný výběr jablek – proto je velmi důležitá kontrola, jestli nám před loupáním neplesniví. Druhým je nedostatečná hygiena, čili je opravdu musíme dobře umýt a vložit do čisté sklenice. A třetím je to, že se vrchní slupky co nějaký čas vynořují a mohou začít plesnivět. Řešení jsou v takové situaci dvě. Můžeme každé dva dny  ze sklenice odstranit gázu a je zase ponořit a nebo ještě lepší je sehnat nějaké plastové sítko o trošku širším průměru než sklenice, kterým je na stálo zatížíme tak, aby byly pod úrovní hladiny. Pozor, při výrobě jablečného octa se nám může na povrchu vytvořit bílý povlak či kožíšek, přibližně o tloušťce dvou milimetrů. Pokud nesmrdí plísní, tak vše je v  pořádku. Jablečný ocet a kvasinky prostě pracují.