Fazole mungo v domácí kosmetice

Původně indická fazole mungo se během posledních desetiletí rozšířila po celém světě. Je dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů ze skupiny B, tak zvaného céčka, hořčíku, vápníku a zinku. Jíst ji můžeme naklíčenou, dá se z ní dělat bezmasé karbanátky a různé nádivky, hodí se i do polévek či salátů. A to není všechno, mungo fazole lze využít i v domácí kosmetice. Můžeme si z ní připravit zdravou pleťovou masku, která nám čistí póry a vyběluje. A kvalitu této domácí kosmetiky nepřímo potvrzuje i to, že fazolky mungo můžeme najít i ve složení mnoha přírodních kosmetických přípravků vyráběných v Asii.

Příprava pleťové masky je extrémně jednoduchá. Nejdříve si musíme fazolky mungo umlít. Ideální je například mlýnek na kávu. Výsledek by měl být jemný, ale neměli bychom přehánět. Nepotřebujeme hladkou mouku, ale spíše cosi, co bude připomínat hrubostí kávový lógr. Díky tomu maska bude částečně účinkovat i jako peeling. Je užitečné si namlít trochu fazolí do zásoby, v dobře uzamykatelné nádobě nám vydrží dlouho. No a pak už stačí jen vzít trochu připraveného prášku, rozmíchat ho s vlažnou vodou a nanést na tvář. Masku necháme účinkovat přibližně dvacet minut, pak ji teplou, ale ne horkou vodou opláchneme – při omývání je dobré jemně promasírovat kůži.

Tuto opravdu snadnou pleťovou masku můžeme také upravit a přidat jí další zdraví prospěšné vlastnosti. Například lze využít sezamový olej (samozřejmě kvalitní panenský neboli lisovaný za studena), který dokáže detoxikovat pokožku a v některých případech pomáhá proti akné. A ještě můžeme přidat med (i v tomto případě dáváme přednost kvalitě, čili domácímu medu od včelaře a ne cukrovému výrobku ze supermarketů), který pleť vyživuje i léčí a jeho vlastnosti využívaly slavné krásky už ve starověku. Na dvě polévkové lžíce namleté fazole mungo přidáme zarovnanou lžíci sezamového oleje a stejné množství medu. Po promíchání kašičku naneseme na obličej, necháme účinkovat přibližně dvacet pět minut a pak stejným masírovacím způsobem ji omyjeme vlažnou vodou.